Känguruvård av nyfödda

Känguruvård är ett komplement till behandling i kuvös för barn som föds tidigt. Metoden innebär att barnet ligger direkt mot din hud. Den nära hudkontakten gör att barnet håller sig varmt och att andningen blir mer stabil.

Barnet ska hållas hud mot hud med sina föräldrar eller annan närstående så ofta det är möjligt.

Det bästa är om ni kan sitta tillsammans så mycket som möjligt, minst tre timmar i sträck och gärna längre. Det är själva förflyttningen mellan kuvös och famn som kan upplevas som ansträngande för ert barn.

Förbered dig genom att äta, gå på toaletten och eventuellt pumpa ur bröstmjölk innan du sätter dig till rätta med barnet så att ni kan sitta stilla längre. 

Barnet ska inte ha kläder, mer än blöja och mössa, och du bör ha barnet direkt mot din egen hud. Barnet visar att det trivs och mår bra när det andas lugnt och har fin färg, kryper ihop i en skön ställning och har ett lugnt ansiktsuttryck.

Det finns många hjälpmedel för att bära barnet nära, till exempel med bärsjal.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter