Fler patienter med covid-19 kan få hjälp med delat syrgasflöde

De 3D-utskrivna adaptrarna finns i Skånes universitetssjukhus 3D-centrum. Bild: Erik Ekbom
På Skånes universitetssjukhus görs det 3D-utskrifter av särskilda adaptrar som kan användas för att dela en syrgasapparat på två patienter. – Adaptrarna fördubblar möjligheten att behandla patienter med apparaten, säger Einar Heiberg, forskare i klinisk fysiologi vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet.

Syrgasapparaten heter högflödessyrgasgrimma och används för att ge patienten uppvärmd, befuktad och syresatt luft med högt flöde. När det gäller covid-19-patienter använder man denna apparat för att undvika att patienten ska komma att behöva respirator.

Adaptern gör att en särskild syrgasapparat kan användas till två patienter, i stället för en. Bild: Jesper Hessius

– I normala fall använder man en sådan här apparat på en patient, men ställer in den ungefär på halv effekt. Nu skriver vi ut adaptrar som möjliggör att vi kan ha apparaten på full effekt – till två patienter, säger Einar Heiberg.

Utskrift tar sju timmar

Projektet är ett samarbete mellan Region Skåne och Region Västmanland, där idén först uppstod. På Skånes universitetssjukhus 3D-centrum har man hittills skrivit ut ett dussintal adaptrar. Ett kit för en apparat med adapter och pluggar och tar ungefär sju timmar att skriva ut. Materialet är en speciell biokompatibel plast och innan användning så steriliseras utskriften. Metodiken är redo att användas när behovet uppstår.

– Lyckligtvis är vi inte i det läget i dag, tillgången på syrgasapparaten är än så länge god, säger Einar Heiberg.