Praktisk information A-Ö
Öppettider för kaféer och annan service kan komma att ändras med kort varsel. Vi ber om överseende med detta.
För att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig använder vi nödvändiga kakor. Vi använder också kakor för webbanalys för att förbättra webbplatsen.
Läs mer eller ändra ditt val på sidan om kakor: Om kakor på webbplatsen
Öppettider för kaféer och annan service kan komma att ändras med kort varsel. Vi ber om överseende med detta.
Apoteket Hjärtat finns på Getingevägen 8, Lund.
Det är tillåtet med besök på många avdelningar och mottagningar på Skånes universitetssjukhus. På avdelningarnas och mottagningarnas sidor hittar du besökstider och särskilda regler.
Det går ofta bra att hålla kontakten med en närstående via telefon- eller videosamtal på egen telefon.
Använd inte produkter med stark doft av hänsyn till personer som är känsliga för starka dofter. Observera att flera av sjukhusets avdelningar inte tillåter att du tar med blommor. Du får ha med en assistanshund, till exempel en ledarhund. Hunden ska vara klädd i tjänstetäcke eller tjänstesele.
Kom ihåg att ta med legitimation. Det kan exempelvis vara ett körkort, pass eller nationellt id-kort. Digitalt id-kort i mobiltelefon är ännu inte godkänt som id-handling i Region Skåne.
Besöket på en mottagning kostar inget för dig som är under 20 år eller över 85 år.
I andra fall kan du betala för besöket med kort, faktura eller kontanter. Om du vill betala med kontanter meddelar du detta till receptionen på den mottagning du besökt. Du får då en blankett som du visar upp när du betalar för ditt besök i kontantkassan på Onkologimottagningen på Lasarettsgatan 23 A i Lund.
Naturligtvis får du även information på din mottagning om var du hittar närmaste kontantkassa.
Sjukhusbiblioteket finns på Entrégatan 7. Det finns också ett barnbibliotek på Lasarettsgatan 48.
I Lund finns många hotell och vandrarhem för dig som behöver övernatta.
Hotell och bed & breakfast på Lunds turistbyrå
Föräldrar och syskon till barn som får vård på barn- och ungdomssjukvården i Lund har möjlighet att bo på Ronald McDonald Hus. Bokning görs via den avdelning som barnet besöker.
På Patienthotellet bor patienter som inte behöver vara inlagda på vårdavdelning. En närstående är alltid välkommen att bo tillsammans med patienten.
Mer information om bokning och avgifter finns på Patienthotellets webbsida.
Du som närstående ska på ett fint och värdigt sätt ha möjlighet att ta avsked av den som avlidit. Om du har önskemål om hur den som har avlidit ska tas om hand, ska du meddela vårdpersonalen så snart som möjligt.
För dig som behöver en stund i stillhet finns ett Stilla rum på sjukhuset där du som behöver kan sitta ner, vila, läsa, be och meditera. Rummet är avsett för alla som befinner sig på sjukhuset, oavsett livsåskådning.
Stilla rum finns i entréhallen i huvudbyggnaden på Entrégatan 7 och är öppet dygnet runt alla dagar.
Om du behöver stöd kan sjukvårdspersonal förmedla kontakt till kurator, sjukhuskyrkan eller företrädare för ett trossamfund.
Tiden efter att du har mist en närstående är ofta svår och fylld av frågor. På 1177.se kan du ta del av information som kan vara till hjälp.
Om du vill ta bilder eller spela in film på dig själv eller närstående krävs särskilt tillstånd.
Det gäller i alla lokaler där vård bedrivs med hänsyn till andra besökares integritet och regler för hälso- och sjukvårdssekretess.
Så länge samtalet inte spelas in och bara du syns behöver du inget tillstånd för att ha videosamtal med närstående.
För frågor om fototillstånd, kontakta Skånes universitetssjukhus pressansvariga på vardagar 08.00–16.30 på telefonnummer 046-17 23 44 eller på press.sus@skane.se.
Här hittar du karta över sjukhusområdet och information om parkering av fordon och cyklar.
Om du inte vet var din närstående är inlagd i Lund kan du ringa receptionen som är öppen alla dagar, dygnet runt.
Telefonnummer: 0771-41 00 11
Om du blivit av med något på sjukhuset vänder du dig i första hand till mottagningen eller avdelningen som du har besökt.
Hittegods från andra delar av sjukhusområdet lämnas hos receptionen på Entrégatan 7. Du kan ringa dem på 0771-41 00 11.
Trådlöst internet (wifi) finns på de flesta delar av sjukhusområdet. Välj ”Region Skåne Publikt” för att ansluta. På sjukhusbiblioteket finns datorer för besökare och patienter.
När du söker och får vård dokumenteras det i en patientjournal. Det främsta syftet är att din vård ska bli så bra och säker som möjligt. Genom att läsa din journal kan du också bli mer delaktig i din vård och behandling.
Det finns olika sätt att läsa och ta del av den information som står i din journal. Du som fyllt 16 år kan läsa dina journalanteckningar som gjorts efter din 16-årsdag men tidigast från den 1 november 2018. Logga in i e-tjänsterna med e-legitimation eller beställ utskrifter.
Om du inte vill ta del av din journal digitalt ska du kontakta Journalservice för att beställa journalkopior (utskrifter). Det kan du göra på olika sätt:
Behöver du hjälp att förstå uppgifterna i din journal kan du vända dig till den vårdgivare där du blivit behandlad.
Läs mer på Din journal (1177.se)
När du är inskriven på sjukhuset får du låna patientkläder på avdelningen. Om du vill får du gärna ta med dig egna inneskor och bekväma kläder. Egna kläder tvättas inte av sjukhuset.
Har du fått med dig sjukhuskläder hem kan dessa återlämnas direkt till avdelningen eller akutmottagningen. I Lund kan du även lägga dem i speciella behållare för sjukhuskläder som finns till höger om huvudreceptionen på Entrégatan 7.
Våra måltider lagas från grunden och råvarorna som används är till största delen närproducerade och ekologiska.
Här kan du läsa om parkering av motorfordon och cyklar:
Patienthotellet erbjuder boende för patienter på Skånes universitetssjukhus och deras närstående. Här finns också en restaurang.
Peruksalong finns på Klinikgatan 7 A. Öppet vardagar klockan 8.00–17.00 och nås på telefonnummer 046-14 17 70.
På sjukhusområdets Pressbyrå kan du köpa frimärken. På Postnords webbplats kan du se var närmsta brevlåda och frimärkesförsäljare finns.
Sök brevlåda eller serviceställe (postnord.se)
Om du vill skicka post till patient eller medarbetare på sjukhuset i Lund anger du:
Alla sängplatser har en radio och de flesta avdelningar har en TV, ibland finns även DVD spelare. Fråga personalen om hur det ser ut på din avdelning.
Bärbara DVD spelare och filmer finns att låna på sjukhusbiblioteket.
I receptionen på Entrégatan 7 kan du få hjälp med att hitta:
Receptionen är öppen alla dagar dygnet runt.
Telefonnummer: 0771-41 00 11
Om du behöver hjälp med högkostnadskort, färdtjänst och andra ärenden vänder du dig till mottagningen eller avdelningens reception.
För fler kontaktuppgifter gå till sidan Kontakta oss.
På sjukhusområdet finns restauranger, caféer och kiosker.
Det finns även foodtrucks (mobila gatukök) uppställda utanför sjukhusets huvudentré på Entrégatan 7. Deras öppettider och matutbud varierar.
Som patient kan du låna rullstol på akutmottagningen och på många av våra avdelningar. Det finns även ett begränsat antal rullstolar att låna i receptionen på Entrégatan 7.
Vänligen kontakta din mottagning eller avdelning för att se om de har möjlighet att erbjuda dig en rullstol. Kontaktuppgifter hittar du på verksamhetens webbsida.
Röda Korset har frivilliga värdar på akutmottagningen och på avdelningarna. De kan bland annat hjälpa dig med att hitta rätt på sjukhuset, ordna transport eller hålla dig sällskap medan du väntar.
Skånes universitetssjukhus är ett rökfritt sjukhus. Du får därför bara röka utanför sjukhusområdet. På sjukhusområdet säljs inte cigaretter eller snus.
Om du behöver tid för eftertanke eller någon att prata med kan du vända dig till sjukhuskyrkan. Alla är välkomna hit, oavsett tro. Sjukhuskyrkans präster har tystnadsplikt och för inga journaler.
Om du föredrar att prata med en företrädare för en annan kyrka eller tro hjälper vi dig med att förmedla kontakt.
Sjukhuskyrkan i Lund (svenskakyrkan.se)
På sjukhuset finns ett stilla rum där du som behöver kan sitta ner, vila, läsa, be och meditera. Rummet är avsett för alla som befinner sig på sjukhuset, oavsett livsåskådning.
Stilla rum finns i entréhallen i huvudbyggnaden och är öppet dygnet runt alla dagar.
Att skriva av sig kan vara till hjälp för att sätta ord på känslor och tankar. Det kan också hjälpa att dela erfarenheter med andra. Sjukhuskyrkan Lund håller grupper i Kreativt skrivande.
Träffar för kreativt skrivande (svenskakyrkan.se)
Sjukresa är en resa till och från sjukvård. I de flesta fall fungerar Skånetrafikens bussar och tåg eller privatbil utmärkt för sjukresor. Om det finns medicinska skäl är det möjligt att resa med taxi. Du betalar alltid en del av resan själv.
För dig som bor i Halland eller Kronoberg och har vårdbesök på Sus Lund finns möjlighet till sjukresa med buss till och från sjukhuset. Du kan läsa mer om du har rätt till sjukresa och se tidtabeller på respektive läns hemsida.
Mobiltelefon får användas på sjukhusområdet, förutom på platser där skyltar uttryckligen förbjuder det.
Behöver du komma i kontakt med någon på sjukhuset hittar du mer information på Kontakta oss.
Toaletter finns i anslutning till huvudentrén på Entrégatan 7 och även på alla mottagningar, ofta nära väntrummen samt inne på avdelningar. Här finns även Tillgängliga toaletter, som har ett större utrymme och en toalettstol försedd med armstöd. Behöver du någon form av hjälp i samband med ditt toalettbesök så går det bra att kontakta någon i personalen.
Om du inte talar svenska kan vi boka en språktolk. Vi kan även boka dövblindtolk, teckenspråkstolk, skrivtolk eller TSS-tolk för dig som behöver det. Kontakta den mottagning eller avdelning du ska till i god tid före ditt besök.
Uttagsautomat finns innanför sjukhusets huvudentré på Entrégatan 7.
Tänk på att sjukhuset är öppet för alla och att det finns en risk för stölder. Lämna helst stora summor pengar, smycken och andra värdesaker hemma. På sjukhuset ansvarar du själv för dina värdesaker.
På en del avdelningarna finns låsbara klädskåp för dig som patient.
Öppettiderna för sjukhusets avdelningar, mottagningar och hus varierar. Fråga personalen eller läs mer på avdelningens eller mottagningens sida.
Akutmottagningen har öppet dygnet runt.
Det finns två apotek på eller nära sjukhusområdet i Malmö:
Det är tillåtet med besök på många avdelningar och mottagningar på Skånes universitetssjukhus. På avdelningarnas och mottagningarnas sidor hittar du besökstider och särskilda regler.
Det går ofta bra att hålla kontakten med en närstående via telefon- eller videosamtal på egen telefon.
Använd inte produkter med stark doft av hänsyn till personer som är känsliga för starka dofter. Observera att flera av sjukhusets avdelningar inte tillåter att du tar med blommor. Du får ha med en assistanshund, till exempel en ledarhund. Hunden ska vara klädd i tjänstetäcke eller tjänstesele.
Kom ihåg att ta med legitimation. Det kan exempelvis vara ett körkort, pass eller nationellt id-kort. Digitalt id-kort i mobiltelefon är ännu inte godkänt som id-handling i Region Skåne.
Besöket på en mottagning kostar inget för dig som är under 20 år eller över 85 år.
I andra fall kan du betala för besöket med kort, faktura eller kontanter. Om du vill betala med kontanter meddelar du detta till receptionen på den mottagning du besökt. Du får då en blankett som du visar upp när du betalar för ditt besök i någon av de gemensamma kontantkassorna på:
Ortopedimottagning, Inga Marie Nilssons gata 22, plan 2
Urologimottagning, Jan Waldenströms gata 7, plan 2
Endokrinmottagning, Tora Kjellgrens gata 17, plan 3
Naturligtvis får du även information på din mottagning om var du hittar närmaste kontantkassa.
Sjukhusbiblioteket finns på Jan Waldenströmsgata 35.
I Malmö finns många hotell och vandrarhem för dig som behöver övernatta. Det finns inget särskilt boende för närstående kopplat till sjukhuset.
Du som närstående ska på ett fint och värdigt sätt ha möjlighet att ta avsked av den som avlidit. Om du har önskemål om hur den som har avlidit ska tas om hand, ska du meddela vårdpersonalen så snart som möjligt.
För dig som behöver en stund i stillhet finns ett stilla rum på sjukhuset. Där kan du som behöver sitta ner, vila, läsa, be och meditera. Rummet är avsedd för alla som befinner sig på sjukhuset, oavsett livsåskådning.
Rummet ligger på Jan Waldenströms gata 18 och är öppet dygnet runt. På onsdagar samlas vi för ljuständning med musik klockan 12.00.
Om du behöver stöd kan sjukvårdspersonal förmedla kontakt till kurator, sjukhuskyrkan eller företrädare för ett trossamfund.
Tiden efter att du har mist en närstående är ofta svår och fylld av frågor. På 1177.se kan du ta del av information som kan vara till hjälp.
Om du vill ta bilder eller spela in film på dig själv eller närstående krävs särskilt tillstånd.
Det gäller i alla lokaler där vård bedrivs med hänsyn till andra besökares integritet och regler för hälso- och sjukvårdssekretess.
Så länge samtalet inte spelas in och bara du syns behöver du inget tillstånd för att ha videosamtal med närstående.
För frågor om fototillstånd, kontakta Skånes universitetssjukhus pressansvariga på vardagar 08.00–16.30 på telefonnummer 046-17 23 44 eller på press.sus@skane.se.
Här hittar du karta över sjukhusområdet och information om parkering av fordon och cyklar.
Om du inte vet var din närstående är inlagd i Malmö kan du ringa receptionen som är öppen alla dagar, dygnet runt.
Telefonnummer: 0771-41 00 11
Om du blivit av med något vänder du dig i första hand till mottagningens eller avdelningens reception.
Hittegods från andra delar av sjukhusområdet lämnas hos receptionen på Carl Bertil Laurells gata 9. Du kan ringa dem på 0771-41 00 11.
Trådlöst internet (wifi) finns på de flesta delar av sjukhusområdet. Välj ”Region Skåne Publikt” för att ansluta. På sjukhusbiblioteket finns datorer för besökare och patienter.
När du söker och får vård dokumenteras det i en patientjournal. Det främsta syftet är att din vård ska bli så bra och säker som möjligt. Genom att läsa din journal kan du också bli mer delaktig i din vård och behandling.
Det finns olika sätt att läsa och ta del av den information som står i din journal. Du som fyllt 16 år kan läsa dina journalanteckningar som gjorts efter din 16-årsdag men tidigast från den 1 november 2018. Logga in i e-tjänsterna med e-legitimation eller beställ utskrifter.
Om du inte vill ta del av din journal digitalt ska du kontakta Journalservice för att beställa journalkopior (utskrifter). Det kan du göra på olika sätt:
Behöver du hjälp att förstå uppgifterna i din journal kan du vända dig till den vårdgivare där du blivit behandlad.
Läs mer på Din journal (1177.se)
När du är inskriven på sjukhuset får du låna patientkläder på avdelningen. Om du vill får du gärna ta med dig egna inneskor och bekväma kläder. Egna kläder tvättas inte av sjukhuset.
Har du fått med dig sjukhuskläder hem kan dessa återlämnas direkt till avdelningen eller akutmottagningen.
Att ha konst i sjukhusmiljöer har en lång rad positiva effekter. Det kan få dig att må bättre genom att fungera som ett stöd vid smärta, väntan och oro. Det kan även dämpa din ängslan och fungera som både distraktion och andrum.
På sjukhusområdet finns konst på flera nivåer: fasta konstinstallationer i allmänna utrymmen som till exempel i entréhallar och utomhus, lös konst i lokaler där patienter vistas och konst som har en roll i vården, till exempel rum för ett sista farväl.
Vid större installationer finns information vid själva konstverket. Inom kort kommer du även kunna ta del av konsten via en app och audioguide.
Våra måltider lagas från grunden och råvarorna som används är till största delen närproducerade och ekologiska.
Här kan du läsa om parkering av motorfordon och cyklar:
På sjukhusområdets Pressbyrå kan du köpa frimärken. På Postnords webbplats kan du se var närmsta brevlåda och frimärkesförsäljare finns.
Sök brevlåda eller serviceställe (postnord.se)
Om du vill skicka post till patient eller medarbetare på sjukhuset i Malmö anger du:
Alla sängplatser har en radio och de flesta avdelningar har en TV, ibland finns även DVD-spelare. Fråga personalen om hur det ser ut på din avdelning.
Bärbara DVD-spelare och filmer finns att låna på sjukhusbiblioteket.
I informationsdisken på Inga Marie Nilssons gata 47 kan du bland annat få hjälp med att hitta rätt avdelning eller mottagning.
Måndag - fredag: 07.00 - 16.00
Lördag - söndag: stängt
Telefonnummer till informationsdisken: 040-33 30 34 (telefontiderna är samma som öppettiderna).
Dygnet runt alla dagar kan du även ringa telefonnummer: 0771-41 00 11 om du undrar över något, till exempel om en närstående som lagts in på sjukhuset.
Om du behöver hjälp med högkostnadskort, färdtjänst och andra ärenden vänder du dig till mottagningen eller avdelningens reception.
För fler kontaktuppgifter gå till sidan Kontakta oss.
På sjukhusområdet finns flera restauranger, caféer och kiosker.
Som patient kan du låna rullstol på akutmottagningen och på många av våra avdelningar.
Vänligen kontakta din mottagning eller avdelning för att se om de har möjlighet att erbjuda dig en rullstol. Kontaktuppgifter hittar du på verksamhetens webbsida.
Röda Korset har frivilliga värdar på akutmottagningen och på avdelningarna. De kan bland annat hjälpa dig med att hitta rätt på sjukhuset, ordna transport eller hålla dig sällskap medan du väntar.
Skånes universitetssjukhus är ett rökfritt sjukhus. Du får därför bara röka utanför sjukhusområdet. På sjukhusområdet säljs inte cigaretter eller snus.
Om du behöver tid för eftertanke eller någon att prata med kan du vända dig till sjukhuskyrkan. Alla är välkomna hit, oavsett tro. Sjukhuskyrkans präster har tystnadsplikt och för inga journaler.
Om du föredrar att prata med en företrädare för en annan kyrka eller tro hjälper vi dig med att förmedla kontakt.
Sjukhuskyrkan i Malmö (svenskakyrkan.se)
På sjukhuset finns ett stilla rum. Där kan du som behöver sitta ner, vila, läsa, be och meditera. Rummet är avsett för alla som befinner sig på sjukhuset, oavsett livsåskådning.
Det stilla rummet ligger på Jan Waldenströms gata 18, våning 3 och är öppet dygnet runt.
Musik och ljuständning klockan 12.00 på onsdagar.
Plats: Stilla rum, Jan Waldenströms gata 18, våning 3.
Sjukresa är en resa till och från sjukvård. I de flesta fall fungerar Skånetrafikens bussar och tåg eller privatbil utmärkt för sjukresor. Om det finns medicinska skäl är det möjligt att resa med taxi. Du betalar alltid en del av resan själv.
För dig som bor i Kronoberg och har vårdbesök hos oss finns möjlighet till sjukresa med buss till och från sjukhuset. Du kan läsa mer om du har rätt till sjukresa och se tidtabeller nedan.
Mobiltelefon får användas på sjukhusområdet, förutom på platser där skyltar uttryckligen förbjuder det.
Behöver du komma i kontakt med någon på sjukhuset hittar du mer information på Kontakta oss.
Toaletter finns i anslutning till huvudentrén på Inga Marie Nilssons gata 47, och även på alla mottagningar, ofta nära väntrummen samt inne på avdelningar. Här finns även Tillgängliga toaletter, som har ett större utrymme och en toalettstol försedd med armstöd. Behöver du någon form av hjälp i samband med ditt toalettbesök så går det bra att kontakta någon i personalen.
Om du inte talar svenska kan vi boka en språktolk. Vi kan även boka dövblindtolk, teckenspråkstolk, skrivtolk eller TSS-tolk för dig som behöver det. Kontakta den mottagning eller avdelning du ska till i god tid före ditt besök.
Uttagsautomat finns på Fritz Bauers gata 5.
Tänk på att sjukhuset är öppet för alla och att det finns en risk för stölder. Lämna helst stora summor pengar, smycken och andra värdesaker hemma. På sjukhuset ansvarar du själv för dina värdesaker.
På en del avdelningarna finns låsbara klädskåp för dig som patient.
Öppettiderna för sjukhusets avdelningar, mottagningar och hus varierar. Fråga personalen eller läs mer på avdelningens eller mottagningens sida.
Akutmottagningen har öppet dygnet runt.
Det är tillåtet med besök på många avdelningar och mottagningar på Orupssjukhuset. På avdelningarnas och mottagningarnas sidor hittar du besökstider och särskilda regler.
Det går ofta bra att hålla kontakten med en närstående via telefon- eller videosamtal på egen telefon.
Använd inte produkter med stark doft av hänsyn till personer som är känsliga för starka dofter. Observera att en del avdelningar inte tillåter att du tar med blommor. Du får ha med en assistanshund, till exempel en ledarhund. Hunden ska vara klädd i tjänstetäcke eller tjänstesele.
Kom ihåg att ta med legitimation. Det kan exempelvis vara ett körkort, pass eller nationellt id-kort. Digitalt id-kort i mobiltelefon är ännu inte godkänt som id-handling i Region Skåne.
I och i närheten av Höör finns flera alternativ för dig som behöver övernatta.
Om du vill ta bilder eller spela in film på dig själv eller närstående är det viktigt att andra besökare, patienter och personal inte syns på bilden.
Det gäller i alla lokaler där vård bedrivs med hänsyn till andra besökares integritet och regler för hälso- och sjukvårdssekretess.
Om du är osäker kan du alltid fråga personal på sjukhuset.
Om du blivit av med något på sjukhuset vänder du dig i första hand till mottagningen eller avdelningen som du har besökt.
Trådlöst internet (wifi) finns på de flesta delar av sjukhusområdet. Välj ”Region Skåne Publikt” för att ansluta. Du kan ansluta din egen dator, surfplatta eller mobiltelefon.
När du söker och får vård dokumenteras det i en patientjournal. Det främsta syftet är att din vård ska bli så bra och säker som möjligt. Genom att läsa din journal kan du också bli mer delaktig i din vård och behandling.
Det finns olika sätt att läsa och ta del av den information som står i din journal. Du som fyllt 16 år kan läsa dina journalanteckningar som gjorts efter din 16-årsdag men tidigast från den 1 november 2018. Logga in i e-tjänsterna med e-legitimation eller beställ utskrifter.
Om du inte vill ta del av din journal digitalt ska du kontakta Journalservice för att beställa journalkopior (utskrifter). Det kan du göra på olika sätt:
Behöver du hjälp att förstå uppgifterna i din journal kan du vända dig till den vårdgivare där du blivit behandlad.
Läs mer på Din journal (1177.se)
När du är inskriven på sjukhuset använder du vanligen dina egna kläder. Gärna idrottskläder och gymnastikskor. Kläderna bör vara märkta med ditt namn.
Tvättmaskin finns på avdelningarna. Personalen hjälper gärna till.
Våra måltider lagas från grunden och råvarorna som används är till största delen närproducerade och ekologiska.
Matsedel för patientmåltider
Postlåda finns vid ambulansentrén på Sanatorievägen 34A. Den töms klockan 09.00 på vardagar. Om du vill skicka post till en patient eller medarbetare på Orupssjukhuset anger du:
Om du vill ha din egen dagstidning eftersänd till vårdavdelningen ska adressen vara följande:
TV finns på alla patientrum. Radio finns i ett begränsat antal för utlåning, men ta gärna med din egen hemifrån.
X-box, DVD-, och CD-spelare finns att låna. Fråga personalen.
Restaurangen har öppet måndag 10.00-14.00 och tisdag–fredag 08.15–14.00.
Lunch serveras 11.30–13.00. Dessutom finns möjlighet att köpa enklare rätter samt ett litet utbud av fikabröd, yoghurt, dricka, godis och glass.
Restaurangen tar endast emot betalning via Swish!
Skånes universitetssjukhus är ett rökfritt sjukhus. Du får därför bara röka utanför sjukhusområdet. På sjukhusområdet säljs inte cigaretter eller snus.
Sjukresa är en resa till och från sjukvård. I de flesta fall fungerar Skånetrafikens bussar och tåg eller privatbil utmärkt för sjukresor. Om det finns medicinska skäl är det möjligt att resa med taxi. Du betalar alltid en del av resan själv.
För dig som bor i Kronoberg och har vårdbesök hos oss finns möjlighet till sjukresa med buss till och från sjukhuset. Du kan läsa mer om du har rätt till sjukresa och se tidtabeller nedan.
Sjukresor från Kronoberg "Linnéan" (lanstrafikenkron.se)
Andra regler gäller för helgpermissioner, som är en del av din rehabilitering. Om detta är möjligt för dig så kommer personal från avdelningen att boka din resa. Sjukhuset står för resekostnaden.
Mobiltelefon får användas på sjukhusområdet, förutom på platser där skyltar uttryckligen förbjuder det.
Behöver du komma i kontakt med någon på sjukhuset hittar du mer information på Kontakta oss.
Toaletter finns i anslutning till huvudentrén och även på mottagningen. Här finns även Tillgängliga toaletter, som har ett större utrymme och en toalettstol försedd med armstöd. Behöver du någon form av hjälp i samband med ditt toalettbesök så går det bra att kontakta någon i personalen.
Om du inte talar svenska kan vi boka en språktolk. Vi kan även boka dövblindtolk, teckenspråkstolk, skrivtolk eller TSS-tolk för dig som behöver det. Kontakta den mottagning eller avdelning du ska till i god tid före ditt besök.
För dig som inte har möjlighet att pendla hit under din rehabiliteringsperiod finns möjlighet att övernatta på vårt obemannade patientboende som ligger på våning 3 (hissknapp 13) inne på Orupssjukhuset. Du bokar plats genom ditt rehabiliteringsteam.
Som dagpatient är vårdavgiften 200 kr/dygn, vilket ingår i högkostnadsskyddet. Ingen ytterligare avgift tas ut för sängplats på vandrarhemmet inklusive frukost. Övriga måltider bekostar du själv.
På vandrarhemmet finns ingen vårdpersonal. För dig som är dagpatient har vi rehabiliteringsansvar måndag–fredag 08.00–16.00. Övriga tider erbjuder vi endast boende. Om akuta medicinska behov uppstår under övriga tider hänvisas du till att kontakta primärvården, 112 eller 1177.
Våra rum är anpassade för dig med en funktionsnedsättning och hela vandrarhemmet är rök-, alkohol- och husdjursfritt. Sänglinne och handdukar ingår, men hygienartiklar tar du med dig själv. Det finns tillgång till enklare köksutrustning, kylskåp och mikrovågsugn. Alla rum har TV och trådlöst internet, men det finns inte möjlighet att koppla in fast telefon. Med hänsyn till de andra boende undanber vi oss besök på vandrarhemmet.
Tänk på att sjukhuset är öppet för alla och att det finns en risk för stölder. Lämna helst stora summor pengar, smycken och andra värdesaker hemma. På sjukhuset ansvarar du själv för dina värdesaker.
Låsbara klädskåp finns för både inneliggande patienter och dagpatienter. För dig som är inlagd kan vi hjälpa till att förvara pengar samt mindre värdeföremål på avdelningen.
Hitta kontaktuppgifter till en mottagning (vard.skane.se)
Om tidsbokning med våra e-tjänster (1177.se)
Skriv gärna till webbredaktionen och berätta vad som saknas eller hur du tycker att webbplatsen kan bli bättre.
Hitta kontaktuppgifter till en mottagning (vard.skane.se)
Om tidsbokning med våra e-tjänster (1177.se)
Skriv gärna till webbredaktionen och berätta vad som saknas eller hur du tycker att webbplatsen kan bli bättre.
Hitta kontaktuppgifter till en mottagning (vard.skane.se)
Om tidsbokning med våra e-tjänster (1177.se)
Skriv gärna till webbredaktionen och berätta vad som saknas eller hur du tycker att webbplatsen kan bli bättre.
Hitta kontaktuppgifter till en mottagning (vard.skane.se)
Om tidsbokning med våra e-tjänster (1177.se)
Skriv gärna till webbredaktionen och berätta vad som saknas eller hur du tycker att webbplatsen kan bli bättre.