Forskningen på Sus
Nationella strategiska forskningsområden
Regeringen beslutade 2009 om en satsning på sju strategiska forskningsområden. Beslutet var ett led i att skapa världsledande forskning och kom på rekommendation av Vetenskapsrådet, Fas, Formas, Vinnova och Energimyndigheten.
Fem av dessa områden koordineras av forskare vid Medicinska fakulteten i Lund:
- Epidemiologi (EpiHealths)
- Neurovetenskap (Multipark)
- Cancer (BioCARE)
- Diabetes (Exodiabs)
- Stamceller (StemTherapy)
Befolkningsstudier
I Sverige har vi goda förutsättningar för att genomföra stora befolkningsstudier, tack vare systemet med personnummer i kombination med Sveriges många register (födelseregistret, patientregistret, öppenvårdsregistret, dödsorsaksregistret, tandvårdsregistret, förskrivningsregistret, cancerregistret, medicinska kvalitetsregister med flera). Dessa underlättar för uppföljning av studiedeltagare. På Skånes universitetssjukhus medverkar vi i flera stora befolkningsstudier.
- BIG3 är ett skånskt forskningsprojekt. Namnet BIG3 syftar på tre av våra folksjukdomar: kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL), kardiovaskulära sjukdomar och lungcancer.
- GÅS - Gott åldrande i Skåne är en studie som söker mer kunskap och förståelse för vad som påverkar äldres hälsotillstånd. Andelen äldre ökar i samhället vilket medför större behov av vård och omsorg. Detta ställer också krav på att vi förstår vilka faktorer som påverkar hälsan hos äldre.
Forskningsmiljöer
Tillsammans med Lunds universitet och Malmö universitet satsar Skånes universitetssjukhus på att ge bästa möjliga förutsättningar för forskning och utbildning.
Vi har toppmoderna utbildningslokaler, bibliotek, forskningslaboratorier och patientmottagningar i kombination med generösa ytor, café och restauranger i både Malmö och Lund:
- Clinical Research Centre (CRC)(Malmö)
- Biomedicinsk centrum (BMC)(Lund)
- Health Sciences Centre (Lund)
- Medicon Village (Lund)
- Wallenberg centrum för molekylär medicinsk forskning (WCMM) (Lund)
Här arbetar forskare, studenter och vårdpersonal sida vid sida. Frågeställningar och erfarenheter från möten med patienter förs in till laboratoriet. Forskningsresultat förs sedan tillbaka till våra patienter i form av nya förbättrade metoder för diagnostik och behandling, nya läkemedel och ny teknik.
EU-projekt
Skånes universitetssjukhus och Region Skåne bedriver och är involverade i åtskilliga internationella forskningsprojekt. Det är en naturlig och viktig del av den kliniska medicinska forskningen. En av de större finansiärerna i Europa är EU. Skånes universitetssjukhus är delaktigt i ett trettiotal EU-projekt.
Några pågående EU-projekt där vi är involverade:
- Behandling av sena följdeffekter av covid-19
- Sleep Across Waters - hälsa och sömnapné över gränserna
Forskning inom olika specialistområden
Vi bedriver omfattande forskning inom våra specialistområden för att kunna erbjuda vård av god kvalité - både idag och i framtiden. Vi har samlat alla våra specialistområden på sidan nedan där du också kan läsa om forskning inom respektive specialistområde.
Forskning i siffror
Hur många forskare är knutna till Skånes universitetssjukhus – och hur mycket medel används till forskningsprojekt? Här hittar du siffror om forskningen som bedrivs vid sjukhuset. Uppgifterna är framtagna av enheterna Forsknings- och utbildningsekonomi och HTA Syd vid Skånes universitetssjukhus.