Han blir en av landets första certifierade barnradiologer

"Det är ett så roligt jobb", säger Simon Götestrand som certifieras som barnradiolog.
Nu införs en ny certifiering för barnradiologer. En av de två radiologer i landet som är först ut att få den nya certifieringen är Simon Götestrand, biträdande överläkare på barnradiologiska sektionen på Skånes universitetssjukhus. ”Det är roligt för specialiteten och det blir en kvalitetsstämpel, ett bevis på att man uppfyller kraven”, säger han.

För drygt tio år sedan minskades antalet subspecialiteter, och en av dem som togs bort var barnradiologi. Som alternativ införs nu en ny certifiering för barnradiologer. Certifieringen utfärdas av Svenska Läkaresällskapet efter att Barnradiologiska föreningen har godkänt ansökan. Kvalificeringen baseras på erfarenhet och uppfyllnad av målbeskrivningen, via arbetserfarenhet och kurser.

En av de första att certifieras

Den 12 september offentliggörs de första certifierade barnradiologerna på den årliga Röntgenveckan i Uppsala. Simon Götestrand, som arbetat som barnradiolog i sex år och under senaste par åren genomgått flera kurser via Europeisk förening för pediatrisk radiologi, är glad att vara en av de två första i landet att få certifieringen.

–  Det är jättekul! Det är roligt för specialiteten radiologi, och det är väldigt bra med en målbeskrivning. Certifieringen innebär att hög kvalitet och utbildningsnivå säkras, och det är såklart väldigt bra för patienterna. Certifieringen formaliserar vår utbildning bättre, och det säkrar för både individen och verksamheten, säger han.

Fortsätter inom barnradiologi

Simon Götestrand tror och hoppas att fler kommer satsa, söka och få certifiering inom kort. Själv är han glad att nu få ta emot sin och ser fram emot att fortsätta jobba på inom sitt område, nu som certifierad barnradiolog.

–  Det är ett så roligt jobb. Dels är jag väldigt förtjust i att jobba med barn, de är härliga att ha att göra med. Dels är det så brett, vi får se hela kroppen, jobba med flera olika tekniker och ha mycket patientkontakt. Samtidigt är det väldigt smalt, med många kluriga och ovanliga fall. Jag trivs med det varierade jobbet, och där finns ett bra samarbete mellan till exempel medicinare, kirurger, onkologer och radiologer, och det är ett trevligt gäng med fin stämning och dialog.

Fakta: Radiologi

  • Radiologi innebär bildbaserad diagnostik av stora delar av kroppen.
  • Tekniker som används är till exempel konventionella röntgenundersökningar, ultraljud, magnetkameraundersökningar eller datortomografi.
  • Radiologer utför även många ingrepp, så som till exempel biopsier, dränläggning och olika kärlvidgande ingrepp.
  • Tidigare har barnradiologi och neuroradiologi funnits som subspecialiteter, men detta togs bort 2013.
  • Den nya certifieringen kommer att finnas för flera områden inom radiologi, till exempel barnradiologi och gastro.
  • Målbeskrivningen liknar den som finns hos Europeisk förening för pediatrisk radiologi.