Ecmo - sista chansen för covid-19-sjuka

Ecmo – eller konstgjord lunga – är den mest avancerade formen av behandling mot covid-19. Det är sista chansen när inte ens intensivvård räcker. 21-årige John Hellberg är en av de fyra covidpatienter som vårdats på Skånes universitetssjukhus Ecmo-enhet. "Ecmo räddade mitt liv, jag kunde inte få luft", berättar han.

Ecmo står för Extra Corporeal Membran Oxygenering och betyder syresättning utanför kroppen. Ecmo fungerar som en konstgjord lunga. Patientens blod förs ut ur kroppen och syresätts i en maskin innan det förs tillbaka igen.

Låter lungor vila och läka

Behandlingen kan också ges till svårt sjuka hjärtpatienter. Syftet är att låta lungor och/eller hjärta få vila och läka.

– Det är en tuff behandling som kan ge flera komplikationer. Därför ges den enbart till patienter som har chans att klara av den, berättar Edgars Grins, medicinskt ansvarig överläkare på Thorax Intensivvårdsavdelning. Och i det här fallet gick det ju bra.

Omställning under pandemin

Varje år får sex till åtta patienter från södra Sverige Ecmo-behandling på Skånes universitetssjukhus. När pandemin var ett faktum fick avdelningen som har hand om behandlingen snabbt ställa om för att kunna ta hand om covid-19-patienter.

– Situationen blev inte riktigt så illa som vi befarat. Därför har vi kunnat ta emot alla covid-19-patienter som behövt vård här, säger Edgars Grins. Patienterna har också varit i olika åldrar.

Patienterna ofta vakna

Utan Ecmo-behandling hade ingen av dessa patienter överlevt.
Målsättningen är att patienterna ska vara vakna under behandlingen för att påskynda läkningen, men de riktigt sjuka sövs ner.

John Hellberg fick Ecmo-behandling i fem veckor, den mesta tiden nedsövd. När han vaknade igen orkade han inte ens lyfta sin mobiltelefon, kunde bara sitta upp en kort stund och fick gå med rollator.

Nu har han kommit hem från sjukhuset, men det kommer att ta upp till ett år av träning innan vardagen är tillbaka.

– Det känns skönt att vara hemma igen. Nu jobbar jag för att kunna börja jobba igen!