Nu har sjukhuset tagit plats i den nya vårdbyggnaden i Malmö

Den 6 maj 2024 flyttade intensivvården in i nya vårdbyggnaden i Malmö.
Att flytta avdelningar med svårt sjuka patienter kräver enorm detaljplanering. Varje minut var kritisk när patienter och livsnödvändig utrustning flyttade in i den nya vårdbyggnaden på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Efter sex års arbete står den första delen av den nya vårdbyggnaden på sjukhusområdet i Malmö klar. Den 6 maj flyttade intensivvårdsavdelningen in, följt av två ortopediavdelningar, geriatrikavdelningen och njur- och transplantationsavdelningen den 7 maj, samt mottagningarna för ortopedi och neurologi den 13 maj.  

– Vi har planerat för flytten i drygt ett år och varje minut är detaljplanerad. Vi har också dubbel bemanning under dagarna kring flytten för att se till att allt flyter på utan att patientsäkerheten påverkas, berättar Heléne Sjöström, enhetschef på intensivvårdsavdelningen i Malmö. 

Dagliga möten

Att flytta avdelningar utan att det påverkar vården har krävt lång och minutiös planering. Sedan byggnaden överlämnades från entreprenören till regionen i januari har det varit bråda dagar för att ta emot leveranser av utrustning och möbler så att allt som behövs för en säker vård finns på plats nu när byggnaden fylls av vårdverksamhet. 

–  Vi har haft dagliga möten med företrädare för de inflyttande verksamheterna och försökt kontrollera och gardera oss för alla möjliga händelser, säger Carina Håkansson, huvudprojektledare för omställning av vårdverksamhet i byggnaden. 

Stora förbättringar för vården 

Den första delen av vårdbyggnaden innehåller en utökad intensivvårdsavdelning, fyra vårdavdelningar och mottagningar för ortopedi och neurologi. Den innehåller även fem nya toppmoderna operationssalar som ska tas i bruk i början av 2025.  

–  Det här innebär stora förbättringar för vården, för patienterna och för medarbetarna. Det är ett stort lyft för alla verksamheter och ger goda förutsättningar för att samtidigt stärka patientsäkerheten, säger Björn Ekmehag, förvaltningschef på Skånes universitetssjukhus.