Kirurgen som opererar på kontoret

Det är tisdag. Övertandläkare Per Dérand dricker kaffe och sitter på sitt kontor och opererar. Idag behövs varken skalpell eller såg. Med hjälp av några klick med datormusen flyttar han patientens käke på datorskärmen med millimeterprecision. Utrustningen som behövs till operationen skrivs sedan ut på sjukhusets egen 3D-skrivare.

Just nu övar Per Dérand inför ett komplicerat underbett. Visserligen kan många bettavvikelser justeras enbart med hjälp av tandställning. Men omkring två procent har svårare förändringar, eller avvikelser som kräver operation för att kunna korrigeras. Ofta gäller det en avvikelse i relation mellan tänder och käkar som över- och underbett, men även sneda eller felvinklade bett.

Den här artikeln publicerades ursprungligen av Vetenskap & Hälsa

Det är vanligt att problemen upptäcks av Folktandvården när barnen är mellan 6 och 14 år. Tack vare digital planering kan käkkirurgen nu provoperera vid datorn innan den riktiga operationen ska göras. Resultatet har blivit ökad säkerhet för operatören, bättre precision, men även kortare operationstid.

– Den digitala planeringen gör att jag som käkkirurg kan sova bättre på nätterna. Nu vet jag exakt hur jag ska göra för att få det resultat jag vill. Förut jobbade käkkirurgerna nära tandtekniker som byggde upp modeller av patientens käkar med hjälp av gips och klister.

3D-modell ger kirurgen kontroll

Idag sitter operatören framför en 3D-modell av patientens käke. Modellen har skapats med hjälp av datortomografi. Gång på gång kan operatören flytta patientens käkar och se vilken effekt det får.

– Det ger en trygghet att ha full kontroll över vad som kommer att hända under operationen, förklarar Per Dérand.

Han är en av kirurgerna på Skånes universitetssjukhus som nu helt gått över till digital planering. 23-årige Filip Lindeberg är en av dem som opererats. I tonåren funderade han inte så mycket över att tänderna inte bet ihop som de skulle. Det var mest när han åt smörgåsar som han förstod att något var fel.

– När jag bet i en bulle så delade den sig, men pålägget blev kvar. Jag kunde alltså inte bita av tunt pålägg som ostskivor, salami eller skinka. Och när jag tittade på andra som åt, såg jag ju att de inte hade samma problem. Men man vänjer sig förstås och jag började helt enkelt tugga all mat med tänderna längst in i munnen, berättar Filip Lindeberg.

Opereras först när de växt färdigt

Till slut upptäcktes det att Filip hade ett så kallat öppet bett. Eftersom operationerna inte görs förrän barnen växt färdigt i 20-årsåldern, kunde Per Dérand några år senare förbereda operationen helt digitalt. Och de mallar som behövs under operationen printades ut på 3D-skrivare. Tidigare tvingades enheten göra dyra beställningar utomlands. Idag slår kirurgen istället en signal till Verksamhetsområde bild och funktion på Skånes universitetssjukhus. Allt som behövs till operationen kan nu snabbt skrivas ut till en bråkdel av pris

– Jag programmerar våra 3D-skrivare och låter dem jobba över natten. På morgonen är det klart, berättar Muris Imsirovic, 3D-specialist som utvecklat tekniken tillsammans med enheten för käkkirurgi.

Perfekt bett – härlig känsla

I april förra året blev Filip Lindeberg opererad.

– Jag kunde inte äta mat som måste tuggas, minns att jag levde på pannkakor och potatismos en lång period.

Men efter sex veckor kunde han börja tugga igen.

– Vilken skillnad det var! Nu är bettet perfekt och jag kan utan problem äta vad som helst. Det är en härlig känsla.

Operationen påverkar även patientens utseende.

– Många barn vi opererar kan ha blivit retade för sitt utseende. Ansiktet har kanske varit längre eller kortare än normalt. Men problemen försvinner oftast när vi flyttar käkarna och bettet hamnar rätt, berättar Per Dérand.

Det kan Filip Lindeberg intyga. Många har noterat förändringen och gett honom komplimanger.

– Jag kan nog säga att jag är tio gånger mer nöjd med mitt utseende nu, säger han och ler.