Neurokirurgi
Inom vår verksamhet i Lund utför vi operationer, pre- och postoperativ vård, neurointensivvård och poliklinisk verksamhet. Vi har också akutberedskap dygnet runt.
Verksamhetsenhet Neurokirurgi har cirka 220 anställda. Verksamhetschef är Ola Nilsson.
Forskning
Forskning är en integrerad del av vår kliniska verksamhet. Det bedrivs ett stort antal forskningsprojekt, bland annat om:
- akuta hjärnskador
- hjärntumörer
- epilepsi
- ryggsjukdomar
- hjärnblödning
- funktionella tillstånd som rörelserubbningar.
Forskningen sker i nära samverkan med grundforskning och annan klinisk forskning inom Lunds universitet.
Den neurokirurgiska forskningen vid Lunds universitet har traditionellt en nationellt och internationellt framstående roll. Bland annat har mätning av hjärntryck, ICP, och en behandling av svåra skallskador, ”Lundamodellen”, setts som viktiga framsteg.
I dagsläget studeras exempelvis sjukdomsmekanismer för akuta hjärnskador inom neurointensivvården och experimentellt med syfte att utveckla bättre behandlingar. Det bedrivs också ledande forskning om hjärntumörer med syfte att utveckla immunterapi och genterapi av elakartade hjärntumörer.
Det pågår kliniska behandlingsförsök för subarachnoidalblödning, hjärntumörer, hjärnskakningar inom idrotten, och svåra skallskador. Dessutom pågår behandlingsförsök med transplantationer av embryonala celler mot Parkinsons sjukdom, vilket är resultatet av många års studier vid Lunds universitet.
Forskningen bedrivs av både yngre och mer seniora forskare, varav de flesta också är kliniskt aktiva neurokirurger på Sus.
Forskning vid Skånes universitetssjukhus
Forskningsportal
I Lunds universitets forskningsportal hittar du detaljerad information om aktiva forskare, publikationer, projekt, nätverk och mer inom forskningsområdet för neurokirurgi.
Neurokirurgi — Lunds universitet
Utbildning
Vi tar emot studerande till läkare, sjuksköterska i grund- och specialistutbildning och flera andra professioner.
Jobba hos oss
Neurokirurgen i Lund är en spännande arbetsplats med stor möjlighet att utvecklas professionellt. Är du intresserad av att veta mer om vår verksamhet, är du alltid välkommen att höra av dig till vår områdeschef:
Kristin Lindgren
kristin.lindgren@skane.se