Uppfinning gör förberedelser inför operation tryggare

Hon har byggt allt från Star Wars-hjälmar i papier-maché till naturtrogna svärd av papp. Inte så konstigt att hon nu utvecklat ett smart hjälpmedel som används på operationsavdelningar på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Anestesisjuksköterskan Sophia Westerberg ligger bakom operationsbrickan Hedda, en uppfinning som gör förberedelser inför operation lugnare och tryggare.

– Jag har blivit lika irriterad varje gång jag varit med på en operation. Det finns ingenstans att lägga sprutfatet. Ibland får man balansera det ovanpå en ställning med sprutpumpar eller ställa det ostadigt ovanpå andra apparater. Men ofta tvingas jag be om ursäkt och lägga fatet med sprutor och bedövningsläkemedel på patientens mage. Att hela sprutfatet sedan faller ner i golvet är inte ovanligt, och då måste det kasseras, berättar Sophia Westerberg.


Fick idé till att förbättra vården

Efter 14 år som anestesisjuksköterska hade hon till slut gett upp. Irritationen måste hon lära sig leva med. Men ett besök av Innovation Skåne förändrade allt. Mötet handlade om att ta tillvara och utveckla idéer för att förbättra vården.

– Jag blev inspirerad och gick raka vägen till vårt miljörum och började vika och tejpa kartongbitar till en prototyp. Det blev en bricka med kanter där sprutfatet fick plats och som man enkelt kunde köra in under operationsbordets madrass.


Unik uppfinning

Något liknande fanns inte på marknaden och Sophia Westerberg fick rådet att fortsätta utveckla produkten. Hon fick sina kolleger att testa prototypen, hade kontakt med sjukhusets hygiensjuksköterska för att få den godkänd och fick lära sig massor om olika plaster för att hitta rätt material som klarar stark rengöring utan att spricka.

Efter justeringar av formen och ett samarbete med en tillverkare var produktionen igång. Ett år efter att hon vek sitt första brickbord av kartong och tejp blev produkten klar. Och resultatet finns sedan i början av mars på avdelningen Operationsservice Kirurgi i Malmö. Och snart på andra operationsavdelningar.

– Det är ju en fantastisk och samtidigt overklig känsla. Plötsligt har min idé blivit en produkt som vi använder dagligen och har stor nytta av. Såklart är jag förstå väldigt stolt, det är ju min lilla bebis som jag ägnat så mycket tid åt.


Döpt efter dottern

Namnet har produkten fått efter hennes pyssliga dotter Hedda.
¬– Jag gillar att pyssla och bygga stora grejer tillsammans med mina barn. Så steget därifrån till att göra en enkel prototyp var inte långt. Därför känns det också dubbelt rätt att den fått namn efter min dotter.