Covidpatient överlevde lång Ecmo-behandling och lungtransplantation

Efter en av världens längsta behandlingar med Ecmo, eller konstgjord lunga, genomgick den svårt coviddrabbade patienten Asllan Nikqi i slutet av oktober förra året en dubbelsidig lungtransplantation på Skånes universitetssjukhus. Operationen var lyckad och Asllan Nikqi återhämtar sig nu efter flera månaders intensivvård. – Det jag längtar efter mest just nu är att få komma hem och njuta av mina barnbarn, säger han.

Asllan Nikqi blev sjuk i covid-19 i slutet av april förra året. Efter en tid med hög feber bestämde familjen att han måste till sjukhus. Det är det sista Asllan Nikqi minns. Några veckor senare vaknade han upp på Thoraxavdelning intensivvård i Lund. Då var han kopplad till en Ecmo-maskin som syresatte blodet, en behandling som sätts in när traditionell intensivvårdsbehandling inte räcker till. 

Normalt återhämtar sig lungorna efter Ecmo-behandling och Asllan Nikqi blev först bättre.  
– Det såg ljust ut men när man sedan röntgade lungorna syntes ingen förbättring, berättar sonen Bekim Nikqi. 

Förstörda lungor

Undersökningen visade att lungorna var förstörda och Asllan Nikqi var helt beroende av Ecmo-behandlingen.  
– Vi hoppades hela tiden att lungfunktionen skulle återhämta sig, men vi visste inte riktigt hur lång tid det skulle ta. När vi började med Ecmo-behandling trodde vi att han skulle bli frisk inom ett par veckor, berättar Edgars Grins, enhetsansvarig överläkare på Thoraxavdelning intensivvård 

Ecmo är en tuff behandling som ökar risken både för infektioner och stora blödningar. Internationella studier visar att cirka 50 procent av patienterna återhämtar sig efter Ecmo-behandling. Men om behandlingen inte hjälper finns oftast inget mer att göra.  

För Asllan Nikqi stod hoppet nu till en lungtransplantation. Men osäkerheten var stor: skulle han klara ett så omfattande ingrepp och var det ens möjligt att genomföra transplantationen?  
 
– Inför varje eventuell transplantation görs en gedigen medicinsk genomgång där patienten måste uppfylla flera kriterier. Det är mycket som ska klaffa. Det viktigaste är att patienten bedöms vara tillräckligt stark för att klara operationen. Men framför allt måste det finnas lämpliga organ. Och i det här fallet föll allt på plats, säger Ronny Gustafsson, överläkare på Thoraxavdelning intensivvård.  

Nya lungor

På sin födelsedag fick Asllan Nikqi så två nya lungor. Då hade han behandlats med Ecmo i 160 dagar. 
– Det här är en av världens längsta Ecmo-behandlingar av en covidpatient inför en lungtransplantation. Operationen var fri från komplikationer och patienten befinner sig nu på en vanlig vårdavdelning och det går väldigt bra. Det är klart att det är tufft att komma tillbaka från 160 dagars intensivvård och därefter en dubbelsidig lungtransplantation, men vår patient hämtar krafter dag för dag, konstaterar Ronny Gustafsson.  

Efter transplantationen är Asllan Nikqi nu sakta på väg tillbaka till ett vanligt liv. Men det krävs mycket träning med stöd från thoraxkirurgiavdelningens fysioterapeuter. 
– I början fick jag kämpa för varje andetag. Jag orkade nästan inte röra varken mina fötter, ben och armar, berättar Asllan Nikqi 

Rehabiliteringen tar sin tid och kommer att fortsätta efter att Asllan Nikqi fått lämna sjukhuset. Under drygt nio månader på sjukhus är det en kämpaglöd utöver det vanliga som gjort att han aldrig gett upp. 
– Jag har aldrig tappat humöret. Svårigheterna var hela tiden där men om man kan prata med någon en stund, skämta och skratta lite så gör det lite mindre ont och man orkar kämpa vidare, säger Asllan Nikqi. 

Glada över utgången

Det är mycket ovanligt att covid-19-patienter får en dubbelsidig lungtransplantation. Ingreppet har bara gjorts på en covidpatient tidigare i Sverige. De ansvariga läkarna och vårdteamen är förstås glada över utgången.  
– Det känns fantastiskt. Vi har varit många inblandade och mycket vårdpersonal som dygnet runt har satsat allt. Men främst är vi förstås glada för patienten och hans anhöriga., säger Ronny Gustafsson. 

En lyckad lungtransplantation på en patient med covidinfektion som intensivvårdats länge sätter fokus på framtida behandlingsmöjligheter.  
– Vi är inne på okänd mark och har flyttat gränserna för vad vi tidigare trodde var möjligt när det gäller Ecmo-behandlingVi har lärt oss att vi inte säkert vet var gränserna går, konstaterar Edgars Grins.