Att föda barn på Sus
På förlossningen i Lund tar vi också hand om tidiga förlossningar mellan graviditetsvecka 22 och 28. På båda orterna har vi ett nära samarbete med respektive neonatalavdelning.
För att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig lagrar vi information om ditt besök med hjälp av kakor. Om du godkänner alla kakor delar du även information om ditt besök med våra leverantörer som hjälper oss att förbättra webbplatsen. Du kan ändra dina inställningar närsomhelst.
Om kakor på webbplatsen
Under perioden 6 juni - 28 augusti bör du som bor i Landskrona i första hand vända dig till förlossningsavdelningen i Helsingborg. Du som bor i Höör eller Hörby bör i första hand vända dig till förlossningsavdelningen i Kristianstad, under samma period.
På förlossningen i Lund tar vi också hand om tidiga förlossningar mellan graviditetsvecka 22 och 28. På båda orterna har vi ett nära samarbete med respektive neonatalavdelning.
Är du gravid och har testat positivt för covid-19? Då kan du behöva gå på extra undersökningar och få behandling. Det är viktigt att du kontaktar din barnmorska. Ring barnmorskemottagningen måndag-fredag.
Om det är helg och du har covid och är kraftigt påverkad av sjukdomen ska du istället ringa förlossningen. Kraftigt påverkad betyder att du till exempel har hög feber och inte kommer upp ur sängen. Om du har covid men mår bra väntar du till nästa vardag och kontaktar din vanliga barnmorska.
Du som föder kan ha med dig två närstående under förlossningen om de är friska. Efter förlossningen får din partner eller en annan närstående följa med till BB-avdelningen. Det måste vara en av personerna som har varit med under förlossningen.
Om du som är gravid har covid-19 kan din partner i vissa fall få följa med till förlossningen och BB-avdelningen även om hen också har covid-19. Det är vårdpersonalen som avgör om hen kan vara med.
När ni kommer till sjukhuset testas alla för covid-19 genom ett antigentest. Antigentest är ett slags snabbtest som personalen tar på sjukhuset.
Information om covid-19 för dig som ska föda barn i Skåne (1177.se)
Ring alltid till oss innan du åker in, så att vi kan vi hjälpa dig att bedöma hur långt du kommit i förlossningsarbetet och om det är dags att komma hit.
Telefonnummer till förlossningsavdelningarna på Sus: 0771-11 18 88
När värkarbetet är regelbundet och värkarna tilltar i styrka och varar i cirka en minut så brukar det vara dags att åka till förlossningsavdelningen.
Tecken på att förlossningen har startat
Om vi har fullt på avdelningen kan vi behöva hänvisa dig till en annan förlossningsavdelning i Kristianstad, Helsingborg, eller Ystad. Vi ansvarar för att ordna plats till er.
Förlossningsavdelningar i Skåne
Vid de flesta graviditeter startar värkarbetet spontant mellan 37 och 42 veckors graviditetslängd.
Vid en av fem graviditeter har värkarbetet inte startat av sig självt efter 41 veckor. En av 17 har fortfarande inte kommit igång efter 42 veckor - graviditeten kallas då överburen.
Under många år har Sus erbjudit igångsättning av förlossningen till gravida där förlossningen inte startat av sig själv efter 42 veckor. För förstföderskor föreligger en viss ökning för graviditetskomplikationer redan i graviditetsvecka 41. En ny svensk studie visade att vid igångsättning av förlossningen efter 41 veckor kunde riskerna för barnet minskas.
Därför erbjuder Sus dig som är förstföderska, eller är omföderska och har medicinska riskfaktorer, att komma till oss för en bedömning i graviditetsvecka 41+0.
Riskfaktorer för omföderskor inkluderar bland annat ålder över 40 år och BMI över 35 - diskutera med din barnmorska om du är tveksam.
Vid bedömningen görs CTG-registrering av barnets hjärtfrekvens och ultraljudsundersökning av fostervattenmängden. Läkaren eller barnmorskan undersöker också livmoderhalsens mognad, och gör om möjligt en så kallad hinnsvepning med fingret innanför livmoderhalsen för att stimulera till värkarbete. Om allt är normalt kan du välja mellan att invänta spontana värkar till 42 veckor, eller att förlossningen sätts igång inom de närmaste dagarna. Du får möjlighet att diskutera dessa alternativ med den läkare du träffar.
Om du tillhör gruppen ovan och vill komma för en bedömning och samtal i vecka 41+0 ringer du dagen innan på telefonnummer 0771 111 888, så kommer du att få en tid för detta.
Gör knappval:
3 ”rådgivning under graviditet och efter förlossning" -
1 för ”Malmö” eller 2 för ” Lund”
2 ”gravid efter vecka 22”
Du som är omföderska och har haft en normal graviditet, och inte har medicinska riskfaktorer, är välkommen att kontakta oss dagen innan du nått vecka 42+0 för att boka tid för nästföljande dag.
Som regel erbjuder vi då att sätta igång förlossningen samma dag.
För dig som planerar att föda barn i Lund och Malmö finns möjlighet att ta del av en föreläsning om att föda barn på Sus. När som helst kan du ta del av de filmade föreläsningarna direkt på vår webbplats eller anmäla dig till något av föreläsningstillfällena på plats i Lund och Malmö från och med graviditetsvecka 32.
The text of the video about delivery ward in Malmö is available in Swedish, Somali, Arabic and English. Select subtitles at the bottom right of the video.
هل يراودك نوع من الفضول للتعرف على شكل قسم الولادة في مالمو؟ بإمكانك الآن المشاركة في جولة في القسم مع القابلة القانونية هيلينا التي تعمل في القسم.
هل تريد أن تعرف كيف يتم الوضع في مستشفى سكوني الجامعي. تصفح موقعنا على شبكة الإنترنت. ستجد هناك فيلما به شريط نصوص مكتوبة باللغات السويدية، الإنجليزية، العربية والصومالية.
يتوفر الفيلم مع شريط نصوص مكتوبة باللغات السويدية، الإنجليزية، العربية والصومالية. اختر النص الموجودة في أسفل الجهة اليمنى في جهاز عرض الفيديو.
Ma xiisaynaysaa inaad hesho muuqaalka waaxda dhalmada ee Malmö? Waxaad imminka helaysa fursad aad waaxda ku booqato, iyadoo ummuliso Helena ku hagayso.
Ma u baahan tahay warbixin dheeraad oo ku saabsan sida ilmaha loogu dhalo [Sus?] Waxaad xaaladaas ka aqrisan kartaa barta internetka ee waaxda. Waxaad halkaas ka daawayn kartaa filim lagu hadlayo luqadaha af-isiiwidish, af-ingriisi, af-carabi iyo af-soomaali.
Waxaad heleysa iyadoo ereyada lagu turjumay af-isiiwidish, af-ingriisi, af-carabi iyo af-soomaali. Waxaad luqadda ka dooran kartaa dhinaca midigta ee halka ugu hooseeyso cajaladda.
The text of the video about delivery ward in Lund is available in Swedish, Arabic and English. Select subtitles at the bottom right of the video.
هل يراودك نوع من الفضول للتعرف على شكل قسم الولادة في لوند؟ بإمكانك الآن المشاركة في جولة في القسم مع القابلة أنّا التي تعمل في القسم.
هل تريد أن تعرف كيف يتم الوضع في مستشفى سكوني الجامعي. تصفح موقعنا على شبكة الإنترنت. ستجد هناك فيلما به شريط نصوص مكتوبة باللغات السويدية، الإنجليزية والعربية.
يتوفر الفيلم مع شريط نصوص مكتوبة باللغات السويدية، الإنجليزية والعربية. اختر النص الموجودة في أسفل الجهة اليمنى في جهاز عرض الفيديو.
Om du känner rädsla för att föda barn och behöver mer stöd än du kan få på mödravårdscentralen kan du be din barnmorska att remittera dig till specialistmödravårdsmottagningen i Lund eller Malmö för samtal.
Om ni tänker köra bil in till förlossningen kan det vara bra att kolla upp parkeringsmöjligheter i förväg. Vi rekommenderar att parkera på följande platser:
Om du och ditt barn mår bra efter förlossningen har ni möjlighet att bo på vår BB-avdelning familj i Lund. Har du fött barn i Malmö får ni hjälp att ordna med transport. Det finns även möjlighet att låna babyskydd till bilen.
BB-avdelning familj ligger i Patienthotellets lokaler. Här finns personal som ger information och praktisk hjälp kring vården av den nyfödda och kring amningen.
Om du har förlösts med kejsarsnitt eller om du behöver vård efter förlossningen får du och barnet stanna på BB-avdelning i samma byggnad. Om ett enkelrum är ledigt kan det finnas möjlighet för en partner eller närstående att stanna över natten.
När barnet blivit två dygn gammalt tar vi ett rutinmässigt blodprov av nyfödda (PKU) och kontrollerar vikt, huvudomfång, utför hörselprov och bedömer eventuell gulsot.
Om du väljer att gå hem innan barnet är 48 timmar gammalt får ni istället komma tillbaka på återbesök för efterkontrollen.
För dig som bor i Malmö har vi även ett mobilt BB-team som erbjuder vård och stöd i hemmet. Det mobila BB-teamet besöker dig som väljer att åka hem tidigt, det vill säga cirka sex timmar efter förlossningen. Förutsättningen för att få åka hem är att du och barnet mår bra och att du haft en normal graviditet och förlossning.
Dagen efter hemgång blir du uppringd av en barnmorska som bokar ett första hembesök. På det första besöket gör ni en plan tillsammans för de kommande dagarna.
Under besöken av barnmorska och undersköterska görs PKU-test, gulsotskontroll, och du får stöd med amning och matning. Barnmorskan gör också en uppföljning av din hälsa och gör kontroll av eventuell bristning.
För dig som behöver stöd och råd vid amning finns ett amningsteam på BB-avdelning Malmö. Amningsteamet finns till både för dig som är eller har varit inskriven på BB i Lund och Malmö, men även för dig som ska komma igång med amningen hemma.
Amningsteamet tar emot dig måndag–fredag, 08.00–16.00.
Du kan ringa till amningsteamet måndag–fredag, 11.00–12.00 på telefonnummer: 040-33 21 00.
Om du har mer bröstmjölk än vad ditt barn behöver är du välkommen att donera överskottet till sjukhuset. Det finns många barn som är i behov av den.
Här är några länkar som kanske kan hjälpa dig vidare. Du kan också testa att söka på webbplatsen.
Hitta kontaktuppgifter till en mottagning (vard.skane.se)
Om tidsbokning med våra e-tjänster (1177.se)
Om du inte är nöjd med vården (1177.se)
Skriv gärna till webbredaktionen och berätta vad som saknas eller hur du tycker att webbplatsen kan bli bättre.
Här är några länkar som kanske kan hjälpa dig vidare. Du kan också testa att söka på webbplatsen.
Hitta kontaktuppgifter till en mottagning (vard.skane.se)
Om tidsbokning med våra e-tjänster (1177.se)
Om du inte är nöjd med vården (1177.se)
Skriv gärna till webbredaktionen och berätta vad som saknas eller hur du tycker att webbplatsen kan bli bättre.
Här är några länkar som kanske kan hjälpa dig vidare. Du kan också testa att söka på webbplatsen.
Hitta kontaktuppgifter till en mottagning (vard.skane.se)
Om tidsbokning med våra e-tjänster (1177.se)
Om du inte är nöjd med vården (1177.se)
Skriv gärna till webbredaktionen och berätta vad som saknas eller hur du tycker att webbplatsen kan bli bättre.
Här är några länkar som kanske kan hjälpa dig vidare. Du kan också testa att söka på webbplatsen.
Hitta kontaktuppgifter till en mottagning (vard.skane.se)
Om tidsbokning med våra e-tjänster (1177.se)
Om du inte är nöjd med vården (1177.se)
Skriv gärna till webbredaktionen och berätta vad som saknas eller hur du tycker att webbplatsen kan bli bättre.