BB Hemma - vård i hemmet efter förlossning

Om du och barnet mår bra efter er förlossning kan ni som bor i Malmö välja att åka hem cirka sex timmar efter förlossningen. Vårt mobila BB-team erbjuder stöd och gör kontroller av både dig och barnet i ert eget hem.

Vi kommer hem till dig vid två tillfällen. Varje hembesök tar cirka 30-60 minuter. Dessutom bokar vi in dig för ett återbesök på sjukhuset som vanligtvis sker cirka fem dagar efter förlossningen. Återbesöket tar cirka 45 minuter.

I nuläget kan du välja BB Hemma om du bor på någon av dessa postorter:

  • Malmö
  • Bunkeflostrand
  • Klagshamn
  • Limhamn
  • Oxie
  • Tygelsjö
  • Vintrie

Det är bra om du redan under graviditeten meddelar din barnmorska om du vill ingå i BB Hemma. Då finns det antecknat i din journal vilket underlättar för personalen på förlossningen när de planerar din eftervård. En förutsättning för att BB Hemma ska vara ett alternativ är att både du och barnet mår bra och att förlossningen varit normal. Därför vet vi först efter förlossningen om BB Hemma är ett alternativ.

Du får samma vård hemma som du skulle få på sjukhuset.

I vissa fall behöver ni komma till sjukhuset för kompletterande undersökning även om ni valt BB Hemma, och det sista besöket sker alltid på sjukhus.

Vår ambition är att hembesöken i så stor utsträckning som möjligt ska göras av samma barnmorskor och undersköterskor.

Hembesök 1:

Vid det första hembesöket, som i regel sker dagen efter att ni kommit hem, frågar vi hur du och barnet mår. Vi ger stöd i amningen, gör en amningsobservation och ger information om så kallad tillmatning när barnet behöver extra mat utöver amning, antingen mammas utpumpade bröstmjölk eller mjölkersättning och stöttar i de fall barnet inte ska ammas. Vid det första hembesöket kontrollerar och bedömer vi även eventuell gulsot hos barnet.

Hembesök 2:

Den andra eller tredje dagen efter förlossningen kommer vi hem till er för att ta ett blodprov på barnet, så kallad PKU-prov. PKU-prov ska tidigast tas när barnet är 48 timmar gammalt, så vilken dag det görs beror på när på dygnet barnet är fött. 

Mellan det andra hembesöket och återbesöket på sjukhuset ringer vi dig för rådgivning på telefon. Vid behov gör vi också ytterligare hembesök.

Återbesök på sjukhuset

I samband återbesöket, vanligtvis sker cirka fem dagar efter förlossningen,  kontrollerar vi barnets vikt och gör en hörselundersökning för nyfödda. Vi skickar också information om att ni fött barn till den barnavårdscentral (BVC) som ni har valt.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter