Digital föreläsning: Så kan forskarvärlden skyddas från fusk och bedragare

I en digital föreläsning får du ta del av flera experters resonemang om fusk och sanning i forskningsvärlden.
Varför har det blivit så svårt att skilja på vad som är sant och falskt? Vilka kunskapsutmaningar ställde covid-19-pandemin till med? Och hur känner du egentligen igen en fuskbenägen personlighet? Om detta och mycket mer får du höra om i den digitala föreläsningen ”Kunskapens källor och kunskapens kraft”.

Under föreläsningen, som spelades in den 11 maj 2022, samlades några av Sveriges främsta experter på Skånes universitetssjukhus för att diskutera vilka psykologiska mekanismer som ligger bakom kunskapsresistens och hur vi kan skydda forskningen från bedragare.

Se föreläsningen i efterhand

Nu kan du se hela föreläsningen i efterhand, där du bland annat får höra Åsa Wigforss, ledamot av Svenska Akademien och författare till bland annat ”Alternativa fakta: om kunskapen och dess fiender”, prata om kunskapens ställning i dagens samhälle.

Bland övriga föreläsare finns Socialstyrelsens styrelseordförande Kjell Asplund och författare till bland annat ”Fuskarna: Om Macchiarinis och andras svek mot vetenskapen”. Han berättar om fake news och fusk i forskning – och hur vi kan minimera detta.

Du hittar hela föreläsningen med samtliga deltagare här.