Innovationspris till hjärtbox som möjliggör fler och säkrare hjärttransplantationer

Video från 2022 om hjärtboxen

Johan Nilsson berättar om hur hjärtboxen användes i samband med transplantation av ett grishjärta. Observera att filmen är från 2022.
Johan Nilsson, överläkare inom thoraxkirurgi på Skånes universitetssjukhus och lektor vid Lunds universitet har vunnit Medtech4Health Innovation Award 2023 på 100 000 kronor. Han prisas för arbetet med att utveckla en hjärtbox som innehåller en hjärt-lungmaskin i miniatyr som kan fördubbla tiden ett donerat hjärta kan transporteras.

Hur känns det?

– Att hjärtboxen ses som årets största medicintekniska innovation är så klart jättekul! Men det kom som en total överraskning. Som forskare är man inte van att stå på en scen och få priser. Därför tog det en stund innan jag insåg att det var vi som vann. Jag fick priset tillsammans med Stig Steen, numera pensionerad professor från Lunds universitet och överläkare på Skånes universitetssjukhus, som startade projektet för omkring 20 år sen.

– Själv har jag jobbat målmedvetet med hjärtboxen under många år. Nu hoppas jag att vår resa kan vara en inspiration till andra som håller på med liknande projekt.