Fysisk hjärtrehabilitering

Om du nyligen haft en hjärtinfarkt eller genomgått en kranskärlsoperation, är fysisk hjärtrehabilitering en viktig del av behandlingen.

2-4 veckor efter din hjärthändelse träffar du en fysioterapeut på mottagningen. Där får du rådgivning och genomgång av rekommendationer gällande fysisk aktivitet och träning. Du får också göra ett enklare cykeltest och därför är det bra om du har bekväma kläder med dig.

Efter besöket har du möjlighet att delta i träningsgrupp med andra hjärtpatienter 2 ggr/v under ca 3 månader. Vi tar självklart hänsyn till dina förutsättningar och anpassar träningen därefter.

Träningen består av intervallcykling på motionscykel samt cirkelträning och avslutas med avslappningsövningar. Syftet med gruppträningen är att du ska känna dig trygg i hur mycket du kan och bör anstränga dig efter din hjärthändelse. Vi anpassar träningen så att den passar dig, även om du inte har någon träningsvana sedan tidigare.

Är du van motionär sedan tidigare kan det kännas annorlunda att träna när du har börjat ta nya mediciner.

Mot slutet av träningsperioden hjälps vi åt att göra en planering för hur du fortsätter på egen hand.

Ett halvår efter det första besöket kallas du för ett nytt cykeltest och vi följer upp hur det har gått med träningen.

Vid kranskärlssjukdom är målet att du dagligen ska vara fysiskt aktiv minst 30 minuter med en något ansträngande nivå, så kallat ”snacktempo”. Det rekommenderas att du därutöver tränar med en något intensivare intensitet 3-5 gånger i veckan.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter