Bisköldkörtelscintigrafi

Vid bisköldkörtelscintigrafi undersöks bisköldkörtlarnas läge, storlek och funktion. Först får du en spruta i armen med ett svagt radioaktivt ämne och sedan tar vi bilder under olika tidsintervaller. Undersökningen utförs under två dagar.

Första dagen tar besöket ungefär tre till fyra timmar. Dagen därpå tar det en till två timmar.

Om du är gravid eller ammar ska du kontakta oss före undersökningen.

Först får du en spruta med en liten mängd radioaktivt ämne i ett blodkärl i armen. Efter en stund har ämnet samlats i bisköldkörtlarna och du får lägga dig på rygg på en brits. I ungefär två timmar tar vi bilder med en gammakamera.

På andra undersökningsdagen kommer du tillbaka för fler bilder på samma sätt men då behöver du ingen spruta. Förutom nålsticket innebär undersökningen inget obehag. Den strålning som det radioaktiva ämnet ger ifrån sig motsvarar den mängd strålning du får vid vissa röntgenundersökningar.

Resultatet skickas inom en vecka till läkaren som remitterat dig till undersökningen.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter