Barnlöshetsutredning

Barnlöshetsutredning, eller fertilitetsutredning, är till för par som har försökt att bli gravida i ett år utan att lyckas. Här utreder vi era möjligheter att få barn och planerar en eventuell behandling.

Hela besöket hos oss tar ungefär 40 minuter.

För att komma till vår mottagning måste ni ha försökt uppnå graviditet under minst 12 månader (sex månader om kvinnan passerat 39 år).

Det krävs också att ni är folkbokförda på samma adress, inte har gemensamt barn eller har genomgått sterilisering. Tänk också på att en fertilitetsbehandling i offentlig regi ska starta innan kvinnans 40-årsdag och mannen 56-årsdag.

När er remiss från läkare eller egen vårdbegäran blivit bedömd av oss ska ni lämna blodprov och spermaprov. Blodprovet, såväl som spermaprovet (oftast två prov med 14 dagars mellanrum), är kostnadsfritt för dig som är skriven i Skåne.

För att uppnå bästa möjliga resultat bör mannen ha sädesutlösning två och fyra dygn före provtagning. Därefter ingen sädesutlösning förrän provet tas på mottagningen. Spermaprov tagna hemma måste vara oss tillhanda inom 60 minuter.

Vi har speciella rum för spermaprovtagning och drop in-tid på vardagar.

När ni har lämnat alla prover kontaktar ni oss för att få en tid. Vårdgarantin gäller för väntetiden.

När ni kommer hit får ni era provsvar. Ni får träffa vars sin läkare. Kvinnan får genomgå en gynekologisk undersökning och mannen en andrologisk undersökning.

Utredningen hos gynekolog görs för att få reda på om livmoder och äggstockar fungerar som de ska. Detta görs via svar på blodprover, gynekologisk undersökning och gynekologiskt ultraljud. Det spelar ingen roll om kvinnan har menstruation.

För mannen innebär ett besök hos androlog, utöver samtal och spermaprovssvar, även fysisk undersökning inklusive en ultraljudsscanning av testiklarna.

I slutet av besöket samlas du, din partner och era respektive läkare för en utvärdering av er fertilitet.

Det kan finnas behov av kompletterande undersökningar och därefter föreslås och diskuteras den behandling som passar bäst. Ibland bedöms chanserna att få barn på egen hand så stora att man inte får någon behandling direkt utan får försöka hemma lite till.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter