Hjärtkirurgi på barn och ungdomar
Barnhjärtkirurgin och barnkardiologin har åstadkommit fantastiska resultat under de senaste decennierna, inte minst i Sverige. Mer än hälften av alla barn som hjärtopereras idag är under ett år gamla och de allra flesta barn som föds med hjärtfel uppnår numera vuxen ålder.
På Skånes universitetssjukhus finns några av nordens främsta experter på barnhjärtkirurgi samt tillgång till specialanpassade intensivvårds- och operationsresurser.
Vi har ett tätt samarbete med samtliga enheter inom barnsjukvården på Skånes universitetssjukhus samt med Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg som har Sveriges andra barnhjärtcentrum. Vi har också ett tätt samarbete med övriga barnmottagningar runt om i landet. Vi har dessutom ett gott och bra samarbete med Hjärtebarnsfonden.
Utöver vårt nationella uppdrag inom hjärtkirurgi på barn och ungdomar har vi ett avtal med Island som skickar sina hjärtsjuka barn till oss för vård och behandling.
Operation
Vi genomför cirka 300 hjärtoperationer per år och utför alla former av kirurgisk behandling vid medfödda hjärtfel inklusive hjärttransplantation och mekaniskt hjälphjärta för barn i väntan på transplantation.
Vi strävar efter att korrigera de flesta hjärtmissbildningarna tidigt i livet, om möjligt innan de hunnit ge symtom. För att barnet ska bli helt friskt försöker vi undvika palliativa (symtomlindrande) operationer till förmån för korrektion.
Det finns dock fortfarande några livshotande hjärtfel som kräver flera och ibland riskfyllda operationer för att korrigeras. Framstegen som har gjorts inom barnhjärtkirurgi syns tydligast just hos denna grupp med komplicerade hjärtfel.
Katarina Hanséus, barnkardiolog, berättar om hjärtsjukvården på Skånes universitetssjukhus
På vår informationssida om nationell högspecialiserad vård inom barn- och ungdomskirurgi kan du läsa mer om hur vi arbetar med barnsjukvård. Du kan dessutom se en film där barnhjärtkirurgen Kiet Tran berättar om samarbetet mellan barnkirurgin och barnhjärtkirurgin.
Nationell högspecialiserad vård: Kirurgi på barn och ungdomar