Malign hypertermiutredning

Malign hypertermi är en ärftlig sjukdom med risk att utveckla ett livshotande tillstånd i samband med narkos. Utredningen görs för att bekräfta eller utesluta diagnosen.

Du är på sjukhuset hela dagen. Du får svar på analysen samma dag.

Du ska fasta inför ingreppet vilket innebär att du inte får äta efter kl 24.00. Du får heller inte röka eller snusa efter denna tid. Ett glas saft eller vatten fram till klockan 06:00 går däremot bra.

Det finns smärtstillande och andra läkemedel som du ska undvika inför utredningen. Du får information om detta i kallelsen.

När du kommer till sjukhuset får du byta om till sjukhuskläder. Vi tar blodprov och du får dropp via en tunn plastslang som sätts i armen.

Du får träffa läkaren som bland annat kontrollerar ditt hjärta, lungor och blodtryck. Du får smärtstillande medicin som ska hjälpa dig efter ingreppet. Därefter får du åka till operationssalen.

Du blir bedövad med ett stick i ljumsken. I samband med detta får du lugnande läkemedel. Innan själva ingreppet tvättas benet sterilt och kläs in i sterila operationsdukar. Muskelbiten plockas ut, såret sys ihop och vi lägger bandage. Om bedövningen inte är tillräcklig blir du sövd med "säkra" narkosmedel.

Efter operationen tar vi hand om dig på vår Ankomstavdelning.

Dagen och väntan kan bli lång, ta gärna med något att fördriva tiden med. På eftermiddagen då testet är färdigt (vanligen mellan klockan 15 och 18) kommer du meddelas resultatet och du får återvända hem eller till Patienthotellet.

Innan dess läggs såret om vid behov och du får med dig extra förband och smärtstillande läkemedel.

Det är inte tillåtet att köra bil p g a de läkemedel som erhålls under ingreppet! Det är viktigt att försöka röra på benen under transporten hem, så att blodcirkulationen hålls igång. Det kan vara bra att ha köpt hem receptfria läkemedel för smärtlindring de närmsta dagarna.
Vid behov kan du bli sjukskriven.

Vad är problemet med sidan?

Vad är problemet med sidan?


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter