Hjärtbiopsi

Hjärtbiopsi är en metod för att undersöka vävnaden i hjärtat. Med en liten tång kan läkaren ta små vävnadsprover från insidan av hjärtat, som undersöks i mikroskop. Undersökningen är vanlig vid rutinkontroller efter hjärttransplantation, eller när det finns misstanke om sjukdom i själva hjärtmuskeln.

Hur lång tid tar det?

Undersökningen tar ungefär en timme. Efteråt måste du stanna på sjukhuset i ytterligare två timmar för kontroll.

Före

Kvällen före undersökningsdagen ska du duscha med bakteriedödande tvättsvampar enligt de instruktioner du har fått. Efteråt får du inte använda annan tvål, hudkräm, parfym eller liknande, eftersom det kan förstöra den bakteriedödande effekten.

Du får äta och dricka som vanligt, om du inte har fått andra besked av personalen. Om du tar urindrivande läkemedel ska du vänta med morgonens dos tills efter undersökningen. Det är också viktigt att du tömmer urinblåsan innan undersökningen börjar.

Under

Du får lägga dig på ett undersökningsbord där vi tvättar dig på halsen, oftast på höger sida där det finns blodkärl som är lätta att nå. Läkaren bedövar huden och sticker in en tunn hylsa i blodkärlet och tejpar fast den på halsen. Genom hylsan kan läkaren sedan komma ner i hjärtat med en tunn flexibel tång, som kallas bioptom och bara är två millimeter bred.

Med tången knipsar läkaren av små provbitar från hjärtat. Detta gör inte ont, eftersom man inte har någon känsel inuti hjärtat. Med hjälp av röntgen- och ultraljudsbilder kan vi nå fram till rätt ställe i hjärtat för att ta proverna, som sedan undersöks i mikroskop.

Efter

Efter undersökningen går det bra att äta och dricka direkt. Du måste stanna på sjukhuset i två timmar, och innan du åker hem ska en sjuksköterska kontrollera stickstället på halsen.

De första dagarna efter undersökningen bör du undvika kraftig fysisk ansträngning. Låt tejpen som sitter på halsen vara kvar till dagen efter undersökningen. Då går det också bra att duscha som vanligt.

Resultatet skickas till den läkare som remitterat dig till undersökningen.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.