Förträngande senhinneinflammation, operation

En förträngande senhinneinflammation kan i en del fall leda till att ett eller flera fingrar fastnar i böjt eller sträckt läge, så kallat ”triggerfinger”. Besvären börjar med ömhet i böjsenan i handflatan och kan ibland botas med kortisoninjektioner. Om inte det hjälper kan en operation bli aktuell.

Hur lång tid tar det?

Själva operationen tar cirka 10 minuter per finger.

Före

Inskrivning sker på mottagningen, vid tidpunkt som framgår av kallelsebrevet. I samma brev får du information om eventuella förberedande undersökningar såsom röntgen och EKG.

Veckan före operationen ska du undvika inflammationsdämpande mediciner. I övrigt ska du fortsätta att ta dina ordinarie mediciner.

På grund av infektionsrisken får det inte finnas sår på den hand som ska opereras. Förkylning och andra sjukdomar kan också vara ett hinder.

Inför en handoperation måste man i allmänhet vara fastande. Information om vad som krävs i just ditt fall lämnas av narkosläkare och personal.

Under

Ingreppet görs i de flesta fall med lokalbedövning och du har möjlighet att samtala med personalen under tiden. Du kan däremot inte se själva operationsområdet, eftersom armen är inklädd och avskärmad med ett skynke.

Du har också möjlighet att låna en musikspelare med hörlurar.

Själva ingreppet innebär att vi gör ett en-två centimeter långt tvärsnitt över ligamentet i handflatan så att böjsenorna löper fritt.

Efter

Det är inte lämpligt att köra bil eller annat fordon efter en handoperation.

För att motverka svullnad håll handen i högläge. Vid dusch rekommenderas dubbla fryspåsar/plastpåsar fastsatta med tejp.

Det är normalt att känna svullnad och ömhet i handen i cirka tre månader.

När orsaken till åkomman är diabetes eller reumatisk sjukdom, kan det bli problem att återställa full sträckförmåga i fingret. En längre tids sjukskrivning och rehabilitering kan då bli aktuell.

Stygnen tas efter tio-tolv dagar. Sjukskrivningstiden anpassas individuellt.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter