Ballongkompression vid ansiktssmärta
Före
Innan beslut om operation med ballongkompression får du ett besök på sjukhuset för att diskutera med ansvarig läkare. Efter detta besök kommer du att få information om vilka förberedelser som behövs inför behandlingen.
Så går behandlingen till
I röntgengenomlysning görs ett stick i kinden och en ballong placeras bredvid basen av trigeminusnerven. Ballongen blåses upp och påverkar nervfibrerna som orsakar smärtan i ansiktet, så att de inte ska kunna fortleda nervsmärta längre.
Så lång tid tar det
Din operation sker i nedsövt tillstånd och beräknas ta cirka 60 minuter. Själva ingreppet tar mindre än 30 minuter, resterande tid är förberedelse och väckning. Du skrivs ut samma dag.
Så mår du efteråt
Du övervakas i två timmar på vår postoperativa avdelning, därefter kommer du till vår dagvårdsavdelning.
Efter operationen får du äta, dricka och röra på dig som vanligt igen.
Vid utskrivningen från sjukhuset får du ett nedtrappningsschema för de mediciner du eventuellt tar mot ansiktssmärtan. Den utskrivande läkaren informerar om vad du ska vara uppmärksam på efter operationen.
De flesta upplever smärtlindring omedelbart efter operationen. Hälften av patienterna är smärtfria tre-fem år efter behandling med ballongkompression. Behandlingen går vid behov att upprepa.
Komplikationer
Det är förväntat att ha känselbortfall i ansiktshalvan som behandlats. Detta brukar bli bättre med tiden, men kan bli bestående. Så länge en känselnedsättning i ansiktet finns kvar är det ovanligt med återkommande smärtor.
Det finns risk för att du utvecklar blåsor inne i munnen, som kan bero på reaktivering av en tidigare herpesinfektion om du haft en sådan. Får du blåsor ska du köpa receptfri salva på apoteket. Påbörja behandlingen snarast för att undvika kroniska besvär.
Uppföljning
Uppföljning sker via telefonkontakt med sjuksköterska på neurokirurgimottagningen sex-åtta veckor efter ingreppet. Ett läkarbesök behövs i regel inte.