Skelettröntgen

Skelettröntgen utförs om det finns misstanke om skador eller förändringar på skelett och leder i en kroppsdel. Undersökningen kan bland annat visa om du har en fraktur, tecken på artros eller en reumatisk sjukdom.

Undersökningen tar oftast 10-15 minuter beroende på vilken kroppsdel som ska undersökas.

Inför undersökningen ska du ta av dig smycken på den kroppsdel som ska röntgas. Om du har gips eller bandage kan detta behöva tas av inför undersökning. Du blir i så fall meddelad i förväg.

Om du är gravid och ska röntga ditt bäcken eller nedre del av ryggen ska du kontakta din läkare före undersökningen. Du ska även berätta detta när du kommer till röntgenavdelningen.

Glöm inte att ta med dig legitimation till besöket!

Du får ta av dig kläder på den del av kroppen som ska röntgas.

Beroende på vilken kroppsdel som ska undersökas kan du komma att få stå, sitta eller ligga ned.

Man tar flera bilder vid undersökning, både framifrån och från sidan. När bilderna tas måste du vara helt stilla i någon sekund för att bilderna ska bli skarpa, annars behöver bilderna tas om.

Själva bildtagningen gör inte ont men det kan vara smärtsamt att hålla en skadad eller smärtande kroppsdel i vissa av de positioner som krävs.

Bilderna bedöms och tolkas av röntgenläkare och ett skriftligt utlåtande skickas till mottagningen eller avdelningen som skrev remiss till undersökningen. De ger dig resultatet och meddelar dig om eventuell uppföljning efter undersökningen.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter