Lymfscintigrafi

Med en lymfscintigrafi går det att följa lymfflödet i armar eller ben för att se om lymftransporten fungerar normalt. Du får en spruta med ett svagt radioaktivt spårämne och sedan tar vi flera bilder under olika tidsintervaller.

Undersökningen tar totalt fem timmar. Den första delen tar ungefär två timmar och därefter blir det en paus på två och en halv timme. Den andra delen tar en halvtimme.

Du behöver inte förbereda dig på något särskilt sätt.

Först sprutar vi in ett svagt radioaktivt spårämne i händerna eller fötterna beroende på vilken del av kroppen som ska undersökas. Efter sprutorna får du ligga på rygg på en brits och medan vi tar bilder med en gammakamera.

Till en början står kameran still, därefter tas fler bilder medan kameran långsamt rör sig över kroppen. Efter en paus på två till tre timmar kommer du tillbaka för en sista bildtagning.

Svaret skickas till läkaren som remitterat dig till undersökningen.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter