Binjuremärgscintigrafi, MIBG-scintigrafi

Med en MIBG-scintigrafi kan vi undersöka förändringar i binjurarna och påvisa förändringar av neuroendokrint ursprung. Med hjälp av en gammakamera tas bilder under olika tidsintervaller. Undersökningen utförs under två dagar.

Första dagen får du en spruta och efter fyra timmar tar vi bilder med en gammakamera. Andra dagen kommer du tillbaka för fler bilder. Bildtagningarna tar 90 minuter vardera.

Innan undersökningen får du jodtabletter av oss. De skyddar din sköldkörtel från det radioaktiva ämnet.

Om du är gravid, ammar eller är allergisk mot jod ska du kontakta oss innan undersökningen.

Första dagen sprutar vi in en liten mängd av ett radioaktivt ämne i ett blodkärl i armen. Efter fyra timmar tar vi bilder medan du ligger på en brits. Under tiden mellan sprutan och att vi tar bilder kan du röra dig fritt.

Den andra dagen tar vi fler bilder, men då behöver du inte någon spruta. Förutom nålsticket i armen är undersökningen inte obehaglig. Strålningen som det radioaktiva ämnet avger är obetydlig.

Resultatet skickas till läkaren som remitterat dig till undersökningen.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter