Frågor och svar om ablation

Före besöket

Hur ser väntetiderna ut?

Väntetiden är för närvarande mellan 1-4 månader, beroende på typ av ingrepp. Vissa ablationer, till exempel vid förmaksflimmer, är mer komplicerade och kräver förberedande undersökningar. Till dessa behandlingar är väntetiden 3-4 månader. Till enklare ablationer är väntetiden oftast något kortare, men individuella variationer förekommer.

Vad händer med min köplats om datumet i kallelsen inte passar?

Om du tackar nej till din behandlingstid så förlorar du din köplats och får en ny kallelse längre fram. För att undvika detta kan du kontakta oss redan när du fått besked om att du står på väntelistan. Om du i förväg meddelar vilka datum du inte är tillgänglig, så ökar chansen att du får en tid som passar direkt.

Under besöket

Kan man verkligen vara vaken under ablationen? Jag skulle vilja ha narkos!

Nästan alla våra patienter är vakna under behandlingen, och det är en stor fördel att vi kan prata med varandra under ingreppets gång. Narkos innebär alltid medicinska risker, och därför vill vi undvika det. Du kan dock få både lugnande och smärtlindrande medicin under behandlingen, och det finns alltid en sjuksköterska vid din sida.

Gör det ont?

Behandlingen kan upplevas väldigt olika. Du får lokalbedövning i ljumsken innan vi sticker och lägger in katetrarna. Du har ingen känsel på insidan av blodkärlen, men behandlingen kan ändå kännas obehaglig. Om det gör ont kan du få smärtlindring under ablationens gång, men vid kortare behandlingar brukar detta inte behövas.

Måste jag ligga plant på rygg under ablationen?

Ja, det är viktigt att rygg och bröstkorg ligger plant och stilla under behandlingen. Britsen som du ligger på är helt plan, men det går att lägga någon extra kudde för huvud och nacke.

Vad händer om jag behöver hosta eller blir kissnödig under behandlingen?

Att hosta är inga problem. Om du behöver kissa så hjälper vi dig med bäcken eller flaska. I vissa fall kan du få en så kallad urinkateter, en slang från urinblåsan till en påse. Den sätts då in redan på vårdavdelningen.

Jag har mens, spelar det någon roll?

Nej, det har ingen betydelse för behandlingen.

Går det att lyssna på musik från mobilen under behandlingen?

Du kan inte ha med dig mobiltelefonen under behandlingen på grund av magnetisk utrustning i salen. Vi kan däremot spela musik från en uppkopplad dator om du önskar det.

Jag är opererad för ljumskbråck eller höftplastik. Kan jag göra denna behandling ändå?

Ja, det går bra. Vid en ablation sticks behandlingskatetrarna in genom ett blodkärl, som är lättast att nå just i ljumskarna. Detta påverkas inte av tidigare operationer i samma del av kroppen.

Efter besöket

När får jag duscha efteråt?

Det går bra att duscha på kvällen, samma dag som du abladerats.

Ska förbandet i ljumsken bytas?

Nej, det behövs inte. Närmast huden sitter smal kirurgisk tejp, och utanpå detta ett ytterförband som andas och går att duscha med. Efter något dygn kan du själv ta bort förbandet.

Är det vanligt att man känner extraslag eller hjärtklappning efteråt?

Ja, efter vissa ablationer kan det bli lite oroligt i hjärtat under läkningsprocessen. Ibland kan du till och med uppleva mer hjärtklappningsbesvär än före ablationen under en tid, innan det blir bättre. Det kan hända att du känner av extraslaget som tidigare triggade hjärtklappningen, även om det efter behandlingen inte kommer någon hjärtklappning.

Kan jag resa på semester efter en ablation?

Ja, det går bra att resa. Du bör dock inte bära tunga resväskor eller anstränga dig under den första veckan, eftersom du riskerar att få en blödning från stickstället i ljumsken.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter