World Sepsis Day: Världsledande forskning ska rädda fler patienter

Infektionsläkaren Adam Linder och hans kollegor forskar för att tidigt hitta högriskpatienter som riskerar att få sepsis.
En av världens största studier fokuserad på identifiering av sepsis leds av forskare på Skånes universitetssjukhus och vid Lunds universitet. Inom ett par år ska blodprov ha samlats in och analyserats från upp emot 20 000 patienter. Målet är att sjukvården med ett enkelt blodprov, tidigt ska kunna hitta högriskpatienter och sätta in behandling som är anpassad utifrån den enskilda patienten. Projektet är ett av flera på programmet när World Sepsis Day uppmärksammas med föreläsningar i Malmö den 13 september.

Infektionsläkaren Adam Linder och hans kollegor började 2015 att inom ramarna för ett forskningsprojekt samla in blodprov från patienter som diagnosticerades med sepsis. Hittills har man samlat in blod från cirka 6 000 patienter och resultaten har väckt uppmärksamhet. 

Snabbtest för sepsis kan snart bli verklighet - Skånes universitetssjukhus Sus (skane.se)

Stor donation ökar takten

Tack vare en privat donation på drygt 12 miljoner kronor i början av sommaren kommer forskningsprojektet nu att utökas. Under de kommande två åren ska ytterligare 14 000 blodprov samlas in från flera sjukhus i landet samt från universitetssjukhuset i Groningen i Nederländerna.

– Det är väldigt stort och glädjande att vi fått den här donationen. Det gör att vi kan öka tempot i vårt arbete och nå resultat som dessutom snabbt kan göra stor skillnad i vården, säger Adam Linder, överläkare i infektionssjukdomar på Skånes universitetssjukhus och universitetslektor vid Lunds universitet.

Ett syndrom – inte en sjukdom

Sepsis börjar som en infektion någonstans i kroppen som gör att immunförsvaret aktiveras. Men immunförsvaret kan ibland överreagera och angripa olika livsviktiga organ. Varje år får cirka 50 000 vuxna svenskar sepsis. Av dessa utvecklar 3 000 till 5 000 personer den allvarligare varianten septisk chock.

Sepsis är en av de vanligaste orsakerna till sjukhusvård och tidig död på sjukhus.

– Sepsis är inte EN sjukdom utan ett syndrom. Den ursprungliga infektionen kan uppstå på olika ställen i kroppen och orsakas av många olika bakterier med olika undergrupper. Dessutom påverkas vårt immunförsvar av faktorer som genetik, sjukdomshistoria och ålder. Det gör att man inom vården kan ha svårt att ställa rätt diagnos och möjligheten att anpassa behandlingen utifrån den enskilda patienten är begränsad, säger Adam Linder.

Proteiner analyseras med AI

I forskningsprojektet kommer blodproven att analyseras med så kallad masspektrometri för att se vilka olika proteiner som är aktiva vid sepsis. Den omfattande informationen ska sedan analyseras med hjälp av AI för att hitta mönster som är gemensamma för olika typer av sepsis.

Förhoppningen är att projektet ska leda till att sjukvården, med ett enkelt blodprov, ska kunna identifiera vilka patienter som löper störst risk att drabbas av livshotande organsvikt och tidigt sätta in behandling som utgår från den specifika formen av sepsis.

– Det har tidigare gjorts studier där man tittat på ett protein i taget och hur det agerar i samband med sepsis. Med masspektrometri kan vi identifiera 1 000 eller fler proteiner i bara en mikroliter blod och med hjälp av AI se mönster och hur de interagerar med varandra.

World Sepsis Day

Adam Linder kommer att berätta mer om aktuell forskning om sepsis i samband med World Sepsis Day den 13 september i Jubileumsaulan på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Arrangemanget som är ett samarbete mellan Sepsisfonden, Sepsisföreningen och Skånes universitetssjukhus, är öppet för allmänheten men föranmälan måste göras senast den 9 september på Sepsisfondens webb. Där finns även mer information om programmet.

World Sepsis Day 2024 - SepsisfondenSepsisfonden

Fakta: Sepsis

  • Sepsis kan vara livshotande och innebär att en infektion påverkar hela kroppen och gör att viktiga organ som hjärta, lungor, hjärna och njurar inte fungerar som de ska.
  • Sepsis kallas ibland för blodförgiftning. Idag vet vi dock att sepsis orsakas av immunförsvarets reaktion på en infektion, vare sig bakterierna finns i blodet eller inte.
  • Det är viktigt att du söker vård direkt om du tror att du eller en närstående drabbats av sepsis.
  • 2011 började utvecklingsarbetet med ett sepsislarm på akutmottagningen på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Arbetssättet var framgångsrikt och finns nu på sjukhus i hela landet.

Fakta: Forskningsprojektet

  • Projektnamnet är "Integration av avancerad masspektrometri och artificiell intelligens (AI) med kliniska data för identifiering, diagnostik och subfenotypning av sepsis".
  • I projektet deltar Skånes universitetssjukhus, Karolinska universitetssjukhuset, Akademiska sjukhuset i Uppsala, Universitetssjukhuset i Örebro, Norrlands universitetssjukhus i Umeå och University Medical Center Groningen, Nederländerna.