Tippbrädetest

Du som har problem med oklara svimnings- eller yrselanfall får i undersökningen ligga på en tippbräda. Vi kontrollerar hur puls och blodtryck förändras när du står och ligger. Vi testar också din reaktion på massage av halspulsådern.

Du ligger på tippbrädan i max 30 minuter, och totalt tar besöket cirka en timme.

Du bör inte äta något under två timmar före besöket.

Du lägger dig på tippbrädan och får en venkateter, en nål med tunn plastslang, som vi kan ta blodprov genom. Du spänns fast med bälten, så att du inte glider eller faller av brädan när den senare tippas.

Först får du ligga ner och vi ger dig halspulsådermassage, genom att trycka med fingrarna på ena sidan av halsen bredvid struphuvudet. Vi mäter samtidigt puls och blodtryck. Om du blir yr eller svimfärdig så tyder detta på att du har benägenhet för svimningsanfall. Om du inte reagerar så tippar vi upp brädan till stående läge och upprepar massagen. Därefter får du ligga ner igen och vila i några minuter. 

I nästa steg tippar vi upp brädan till stående läge igen och fortsätter att mäta puls och blodtryck. Du ska berätta för oss om du blir svimfärdig eller känner dig konstig i huvudet, illamående eller kallsvettig. Om vi märker att blodtrycket sjunker kraftigt, eller att hjärtat slår mycket långsammare, så sänker vi tippbrädan och besvären brukar försvinna efter en kort stund.

Om puls och blodtryck hittills inte har förändrats så får du en dos nitroglycerin under tungan, som får blodkärlen att vidgas. Sedan upprepas testmomenten i ytterligare 15 minuter.

Du får kort information om resultatet på plats, och sedan skickar vi ett detaljerat utlåtande till den läkare som remitterat dig till undersökningen. I vissa fall blir du senare kallad till en hjärtspecialist för att diskutera behandling.

Om du ger ditt godkännande så kommer blodprov från testet även att analyseras inom ett forskningsprojekt vid Sus och Lunds universitet. Genom att undersöka olika substanser samt DNA får vi möjlighet att kartlägga orsaker till din svimning och hitta en lämplig behandling.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter