EKG (elektrokardiogram)

EKG är en undersökning som görs för att studera hjärtats elektriska aktivitet. På så vis går det att upptäcka eventuella hjärtsjukdomar och störningar i hjärtats rytm. Den vanligaste formen av EKG kallas vilo-EKG.

Att göra ett vilo-EKG tar 5-10 minuter.

Observera att vi på Sus har drop-in verksamhet för vilo-EKG. Det kan därför förekomma viss väntetid. Tiderna för drop-in hittar du här:

Klinisk fysiologisk och nuklearmedicinsk avdelning Malmö

Klinisk fysiologisk och nuklearmedicinsk avdelning Lund

Om det finns möjlighet, försök undvika lotion eller krämer på huden för undersökningsområdet. Annars behöver du inte förbereda sig på något speciellt sätt.

Ta med legitimation till undersökningen.

Du klär av dig på överkroppen och gör dina anklar/ben synliga inför undersökningen. Du får därefter lägga dig i en avslappnad ryggposition på en brits. För att mäta hjärtats elektriska aktivitet placeras därefter tio elektroder på dina armar, ben och bröstkorg. Ibland även på ryggen. Elektroderna kan fästas mot huden med hjälp av klisterlappar eller sugproppar.

Vilo-EKG är en smärtfri undersökning.

Bild från vilo-EKG på Sus

Undersökningen ger inga biverkningar eller obehag.

Resultatet av undersökningen tolkas av läkare.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter