Infektionssjukdomar
Vi vårdar patienter med sepsis (tidigare kallat blodförgiftning) eller allvarliga former av lunginflammation, febril urinvägsinfektion eller rosfeber. Vi behandlar även hjärnhinneinflammation, tuberkulos, hjärtklaffinfektion och infektionskomplikationer efter olika typer av kirurgi eller behandlingar som påverkar immunförsvaret.
Vi tar emot patienter med smittsamma sjukdomar som behöver vårdas i isoleringsrum på grund av akut diarré, influensa eller bärarskap av resistenta bakterier. Vi tar även emot patienter som smittats av infektionssjukdomar i utlandet.
På våra mottagningar i Lund och Malmö möter vi många patienter som omfattas av smittskyddslagen. Vi arbetar med smittspårning och rådgivning både inom sjukvården och samhället. På sprutbytet som finns i Lund och Malmö arbetar vi förebyggande vad gäller smittsamma sjukdomar.
Vi är idag cirka 350 personer som jobbar inom område infektionssjukdomar.
Utbildning
En stor och viktig del av vår verksamhet är utbildning. Vi tar emot studenter från alla vårdutbildningar och på alla nivåer, från grundutbildning till specialistnivå.
Jobba hos oss
Vi välkomnar såväl nyutbildade som erfarna inom alla professioner. Vi behandlar ofta komplexa infektionssjukdomar och har en helhetssyn på patienten vilket gör arbetet utvecklande, utmanande och lärorikt för alla.
Vi erbjuder bra introduktion, mentorskap och goda utvecklingsmöjligheter. Välkommen med din ansökan!
Forskning
Forskningen vid område infektionssjukdomar tar sin grund i vår sjukvårdsverksamhet och med hjälp av kunskaper från denna och avancerade laboratoriemetoder försöker vi förstå mekanismer bakom infektionssjukdomar. I forskningsverksamheten finns nära 30 disputerade läkare och vi har ett omfattande samarbete mellan verksamhetens forskning och experimentell forskning vid Lunds universitet. Vi bedriver forskning inom en lång rad ämnen såsom: sepsis och andra allvarliga bakterieinfektioner, HIV och tuberkulos i låginkomstländer, antibiotika och antibiotikaresistens.