Vävnadsbanken
2019 transplanterades nästan 700 patienter med donerade vävnader som har tillvaratagits hos oss. Det handlar om hörselskadade, synskadade samt svårt hjärtsjuka patienter, varav en del är barn. Vår vävnadsbank är Skandinaviens största och samarbetar med sjukhus i Sverige, Danmark och Norge.
Vi tillvaratar mänskliga vävnader (hjärtklaffar, hornhinnor, hud, senor och hörselben) från avlidna som givit sitt godkännande. Dessa används framför allt för transplantation men kan även användas för andra medicinska ändamål.
Hjärtklaffar
Donerade hjärtklaffar kallas även homograft och används bland annat till barn med vissa komplicerade medfödda hjärtfel. Donerade klaffar har flera fördelar jämfört med klaffar som är framställda av konstgjorda material. Varje år opereras cirka 30 barn och 10-15 vuxna med homograft på Skånes universitetssjukhus.
Hornhinnor
Hornhinnan är ögats genomskinliga framvägg, som kan drabbas av ojämnheter och grumlingar. Hornhinnetransplantation innebär att delar av patientens hornhinna ersätts med en frisk hornhinna från en avliden donator. Varje år transplanteras cirka 100 patienter på Skånes universitetssjukhus.
Hörselben
Sjukdomar i mellanörat kan i värsta fall leda till att man blir nästan helt döv. Vid vissa tillstånd kan lösningen vara att transplantera hörselben (städet eller hammarens huvud) från en avliden donator. Operationen ger en betydande förbättring av hörselförmågan i 70-80 procent av fallen.
Senor
Senor behövs inom ortopedin för att reparera skadade korsband och ligament så att funktionen återställs. Sedan 2018 har Vävnadsbanken tillvaratagit senor från avlidna personer.
Hud
Hud som tillvaratas från avlidna donatorer används vid omfattande brännskador som ett naturligt förband som hjälper patienten att överleva och återhämta sig.
Film: Titta in på Vävnadsbanken
En film om hur Vävnadsbanken fungerar och om Christer Bengtsson, som fick synen tillbaka genom en horn-hinnetransplantation.