Förträngning i halspulsåder – ballongvidgning

Förträngning i halspulsådern beror på så kallad åderförkalkning, som innebär att plack har fastnat på insidan av blodkärlet. Förträngningen kallas även karotisstenos och ökar risken för stroke, eftersom plack kan lossna och föras vidare med blodströmmen till hjärnan. I vissa fall är det lämpligt att operera bort förträngningen för att minska risken för framtida stroke.

Hur lång tid tar det?

Behandlingen tar oftast cirka en timme, men tiden kan variera. Totalt brukar man vara inlagd på sjukhuset i tre dagar.

Så här går det till

Du kommer oftast till sjukhuset för inskrivning några dagar före ingreppet. Du träffar då sjuksköterska, läkare och narkosläkare.

Förberedelser hemma

Kvällen före inläggningen ska du duscha hemma och använd den bakteriedödande tvättsvamp som du har fått. Ta med eventuella mediciner och medicinlista samt fotolegitimation, toalettartiklar, inneskor och eventuellt något att läsa. Om du har hemtjänst, distriktssköterska eller annan hjälp – ta med dig aktuella telefonnummer.

På sjukhuset

När du kommit till sjukhuset får du träffa undersköterska, sjuksköterska, läkare, och sjukgymnast under inläggningsdagen.

På behandlingsdagens morgon får du äta en lätt frukost. Du bör dricka mycket vatten – minst två glas på morgonen och därefter minst ett glas i timmen fram till kärlbehandlingen.

Inför behandlingen sätter vi en nål med en tunn plastslang, en så kallad venkateter, i din hand eller arm. Genom den kan du få dropp eller medicin under behandlingen. Du kommer också att få en urinkateter insatt. Dessutom måste eventuell hårväxt i ljumskarna tas bort inför behandlingen.

Under behandlingen

När du har kommit till röntgenavdelningen får du lokalbedövning i ljumsken. Sedan görs ett litet snitt och en tunn plastslang förs in i blodkärlet. Genom den kan läkaren nå fram till halspulsådern där förträngningen sitter. Läkaren använder röntgenbilder för att precis vid förträngningen blåsa upp en tunn ballong som utvidgar kärlet från insidan. Sedan placeras ett så kallat stent i kärlet. Det är ett tunt rörformat metallnät som får sitta kvar i kärlet för att förhindra en ny förträngning.

Efter behandlingen

När operationen är klar kommer du till uppvakningsavdelningen, där du får stanna ett antal timmar innan du kommer tillbaka till vårdavdelningen. Personalen övervakar bland annat andning, puls och blodtryck. Du får smärtlindring om du har ont och medicin mot illamående om det behövs.

På vårdavdelningen får du oftast äta och dricka samt röra dig som vanligt. Urinkatetern tas oftast bort dagen efter behandlingen.

Hemma

Det är viktigt att du rör på dig så mycket som möjligt efter ingreppet, och vi rekommenderar att du duschar varje dag. Det kan läcka klar vätska från stickstället i ljumsken. Detta är lymfvätska och är helt ofarligt. Skulle området däremot bli rött, svullet, ömt eller kännas varmt kan du ha fått en sårinfektion och bör kontakta oss.

Ungefär fyra till sex veckor efter behandlingen blir du kallad till en ultraljudsundersökning av halspulsådern. Efter det får du komma till ett uppföljande besök på neurologimottagning.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.