Ergospirometri

Under en ergospirometri undersöker vi din syreupptagnings- och andningsförmåga medan du cyklar på en motionscykel. Undersökningen genomförs på dig som har en hjärt- eller lungsjukdom, ska utföra en viss typ av operation eller är idrottare.

Undersökningen tar ungefär en timme med förberedelser. Den fysiska övningen tar ungefär tio minuter.

Ät som vanligt innan, men undvik att äta en större måltid 2 timmar före undersökningen.

Om du äter några mediciner ska du ta dom som vanligt innan undersökningen om du inte fått andra instruktioner av din läkare. Tar du luftrörsvidgandemedicin som till exempel Bricanyl, Oxis eller Atrovent så ta med det till undersökningen.

Undvik tobak och alkohol på undersökningsdagen.

Om du är förkyld eller har annan infektion är det inte lämpligt att genomföra undersökningen. Kontakta din mottagning för att boka en ny tid.

Vid behov av tolk ska du kontakta mottagningen i god tid innan.

Undersökningen kräver att du kan cykla. Om du inte kan cykla på en motionscykel vänligen kontakta din läkare innan.

Detta behöver du ta med dig till undersökningen:

  • legitimation
  • en lista med de mediciner du tar
  • lämpliga kläder att cykla i
  • lämpliga skor att cykla i

Innan du får börja cykla på motionscykeln kommer du att kopplas upp mot fyra olika mätinstrument. På avdelningen finns särskilda undersökningsvästar för dig som inte önskar vara bar på överkroppen under undersökningen.

En mask placeras över näsa och mun för att mäta din syreupptagning och din andning. På bröstkorgen klistrar vi på ett antal elektroder för att mäta ditt hjärtas elektriska aktivitet. Runt din ena arm kommer du få en manschett som mäter ditt blodtryck. På fingret eller i pannan fäster vi en sensor för att mäta ditt blods syremättnad.

Med utrustningen på får du sen börja cykla. Cyklingen börjar med ett lätt motstånd som sedan blir tyngre. Det är viktigt att du anstränger dig så mycket som möjligt för att få bäst effekt av undersökningen. Du kommer att cykla i ungefär 10 minuter.

När du har cyklat klart får du ligga ner och vila med utrustningen på för att din återhämtning ska registreras.

I vissa fall kompletteras undersökningen med en blodprovstagning.

Efter undersökning finns möjlighet att duscha. Resultatet från undersökningen skickas till den läkare som remitterat dig inom en vecka

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter