Läpp-, käk- och gomspalt – primär läpp- och näsvingeplastik
Hur lång tid tar det?
Vårdtiden brukar vara två till tre dygn. Endast en förälder kan sova hos barnet på avdelningen under tiden.
Före
Inskrivning inför operation sker på plastikkirurgisk mottagning av avdelningsläkare och/eller operatör. Barnet fotograferas vid inskrivningen om barnet har en synlig spalt.
Under dagen träffar ni:
- Sjuksköterska eller barnsköterska som har ett ankomstsamtal och informerar om avdelningens rutiner
- Narkosläkare
- Käkkirurg (tandläkare), öronläkare, logoped eller kurator vid behov
Vi registrerar vikt och längd och tar temp och puls. Bedövningssalva sätts på huden på hand- eller fotrygg och sedan sätts ett plaströr (en perifer venkateter) som används för sövning och smärtstillande.
Under kvällen ska barnet badas och få en ren pyjamas på sig. Manschetter förbereds, wellpapp som hindrar barnet från att ha fingrarna i munnen efter operationen.
Natten före operation väcks barnet för att få välling/dryck enligt narkosläkarens beräkningar om fastetid.
På morgonen tar sköterskan tempen på barnet som sedan får operationskläder barnet får operationskläder och torr blöja. Smärtstillande medicin ges i förebyggande syfte.
Under
Personal följer med er till operationsavdelningen, om barnet är yngre än sex månader är inga föräldrar med vid sövning utan lämnar barnet till operationspersonal i slussen.
Om ni väljer att gå ut en runda när ert barn opereras var vänlig lämna ert mobilnummer till personal på avdelningen.
Efter operation kommer barnet till uppvakningsavdelningen och blir där övervakat under några timmar. En förälder i taget får stanna på uppvakningsrummet tillsammans med barnet.
När barnet är vaket och smärtlindrat kommer personal från avdelningen och hämtar er.
Efter
Efter operationen får barnet vätska/dropp genom ett plaströr på handryggen/fotryggen och i detta kan vi även ge smärtlindring. Barnet får ammas eller dricka bröstmjölk/modersmjölksersättning på flaska när det är tillräckligt vaket. Manschetter, wellpapp på armarna, kan tas bort vid utskrivning eller senast efter några dagar.
Barnet får inte sova på mage och bör inte bäras med ansiktet direkt mot förälderns kropp/axel. Napp får användas men med försiktighet, välj gärna en ny/nykokt anatomisk napp.
De flesta kan gå hem dagen efter operation. Utskrivning görs av läkare som också skriver föräldraintyg, reseintyg och eventuella recept.
Stygnen ska trilla av sig själv men sitter oftast längre än önskvärt, så vi har sms-kontakt. Efter sju till tio dagar kan stygnen ”torkas” bort med kompress med några droppar olja på. Information om detta ges innan hemgång.
Återbesök sker vid ett års ålder.