Läpp-käk-gomspalt, avgjutning till gomplatta

Om spalten på ett barn är så stor eller bred att matningen inte fungerar trots specialflaska kan en gomplatta av plast hjälpa. Barn med underutvecklad underkäke (Pierre Robins sekvens) kan ha hjälp av plattan för att hålla fria luftvägar.

Det är bra om du som förälder förbereder dig på att stanna en natt. Ibland kan det behövas en andra bedömning av plattan dagen efter avgjutning.

Ni kommer till oss när barnet är tre-fyra dagar gammalt. Bedömning av behovet av gomplatta görs av plastikkirurg och käkortoped.

Barnet ska vara fastande fyra timmar innan avgjutning för att undvika kräkning.

Det är viktigt att ni medtar barnets förlossningsjournal till avgjutningstillfället.

Barnet är vaket under avgjutningen. Under tiden får föräldrarna besök av kurator och/eller logoped.

Utifrån avgjutningen framställs en gomplatta som oftast lämnas ut samma dag.

Plattan kan sitta tills att den börjar glappa. Tag ut plattan och borsta med mjuk tandborste och vatten. Om spalten är kladdig under plattan kan man försiktigt göra rent i spalten med kompress eller tops.

Proteslim används för att hålla plattan på plats. Ni kommer att bli informerade innan hemgång hur ni ska sköta plattan.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter