Datortomografi
Hur lång tid tar det?
För de flesta undersökningar behövs det särskilda förberedelser vilket medför att olika undersökningar kan ta olika lång tid.
Hela undersökningen, inklusive förberedelser, tar oftast cirka 60-90 minuter men själva bildtagningen tar i de flesta fall inte mer än ett par minuter.
Om du ska utföra en undersökning som inte kräver några förberedelser tar det oftast 10-15 minuter.
Före
Följ instruktionerna som står i din kallelse. Förberedelserna skiljer sig åt beroende på vilken del av kroppen som ska undersökas. Du kan behöva:
- ta blodprov hos vårdcentralen
- fasta inför undersökningen
- dricka kontrastmedel
Det är viktigt att du kontaktar din läkare före undersökningen om:
- du är gravid. Du ska även berätta att du är gravid när du kommer till avdelningen för att röntgas.
- du är allergisk mot kontrastmedel. Du ska i så fall medicineras två dagar innan din undersökning. Tänk på att du även ska berätta att du är allergisk när du kommer till avdelningen för att röntgas.
- du är diabetiker och behandlas med läkemedlet Metformin. Du kan behöva göra ett uppehåll i din medicinering samma dag som du ska undersökas.
- du har någon störning av din njurfunktion.
Inför undersökningen ska du även ta av eventuella smycken och piercings gjorda av metall.
På sjukhuset
Du får ligga på en brits som förs genom en ringformad öppning på datortomografen (röntgenapparaten). Därefter tas ett flertal bilder vilket tar mellan 5-15 minuter. Beroende på vilken del av kroppen som ska röntgas kan du behöva ligga eller andas på ett särskilt sätt. Du kan eventuellt behöva ta av kläder som innehåller metall, till exempel behå eller skärp.
Vid en del undersökningar behöver vi ge dig kontrastmedel. Detta gör vi genom att sätta en tunn plastslang, en så kallad venkateter, i ett blodkärl i armen. Venkatetern sätts fast med hjälp av en nål, som sedan tas bort. I andra änden av slangen sitter en kontrastspruta som med jämn hastighet sprutar in kontrastmedlet i armen. Kontrastmedlet gör att bilderna blir tydligare men det behövs inte alltid för att få bra bilder.
Det är viktigt att du ligger helt stilla under bildtagningen, annars kan bilderna bli oskarpa och delar av undersökningen behöva göras om.
Efter
Om du har fått kontrastmedel kommer du få information av vårdpersonalen om vidare åtgärder efter undersökningen.
Bilderna bedöms och tolkas av en röntgenläkare som skickar ett skriftligt utlåtande till den mottagning eller avdelning som skickade dig till undersökningen.