Provrörsbefruktning (IVF) med donerade spermier
Hur lång tid tar det?
Det finns två varianter av behandling, kort protokoll och långt protokoll. Läkaren beslutar vad som passar bäst ur medicinsk aspekt. Med kort protokoll tar behandlingen cirka en månad och med långt protokoll cirka två månader.
Före
Behandlingen är en parbehandling som två personer går igenom tillsammans. Därför vill vi att partnern deltar så mycket som möjligt. Vid ägguttag och återföring är det ett krav att partnern är med.
För att öka chanserna till graviditet är det obligatoriskt att ni ser filmen "IVF-skolan" före det första läkarbesöket. Filmen hjälper till att förbereda er inför er kommande behandling.
Lagändring från och med 2019
Från 1 januari 2019 sker en lagändring som innebär att patienter kan söka för IVF med donerade spermier på privata vårdinrättningar. Därmed kan vår Reproduktionsmottagning på Sus inte erbjuda privata behandlingar. Undantag gäller om ni planerar syskonbehandling med en tidigare använd donator som finns tillgänglig.
IVF-skolan – Er guide inför behandlingen
Efter att ni har sett filmen följer ett läkar- och sjuksköterskebesök som består av:
- Samtal med en läkare som ger svar på era spermaprov, blodprov inklusive smittprov samt ordinerar behandlingen.
- Vaginal ultraljudsundersökning och gynekologisk undersökning. Det går bra att göra undersökningarna även under menstruation.
- Eventuellt spermaprov
- Samtal med sjuksköterska som lär ut bästa sätt att ta sprutorna på och planerar behandlingen.
Under besöket har ni också möjlighet att ställa frågor.
Innan själva behandlingen startas ska blodprover tas och det ska också finnas svar på ett cellprov från livmoderhalsen, som inte är äldre än tre år. Uppgifter om vilka prover som gäller står i kallelsen som skickas hem.
En behandling går inte att planera till exakta dagar, utan beror på hur kroppen reagerar på hormonerna. Därför måste ni vara tillgängliga under behandlingsperioden och inte planera in resor eller annat just då.