Vårdhundar besöker fler sjuka barn hemma
Johanna Mårtensson är kontaktsjuksköterska inom barnsjukvården och arbetar med barn och unga med hjärntumör. Hon är samordnare i teamet som består av bland annat läkare, kuratorer och syskonstödjare. Till sin hjälp har hon också de sociala tjänstehundarna, även kallade vårdhundar, Austin och Morris.
– Sträckan till en tillitsfull relation blir kortare när jag har med mig hunden. Hunden ger trygghet och det blir lättare att prata om jobbiga saker, säger Johanna Mårtensson.
På sjukhuset och i hemmet
En gång i veckan arbetar hon och en av hundarna tillsammans med barn som själva valt att träffa dem. De jobbar på sjukhuset, och de gör även besök hos barn med palliativ vård i hemmet.
– Det var i samband med pandemin som vi började åka hem till ett barn som vi tidigare träffat på sjukhuset. Därefter började vi besöka fler barn. Det känns fint att kunna komma hem till familjer när behandlingar avslutats och palliativ vård sätts in, säger Johanna Mårtensson.
Hembesöken har utvärderats i samtal med barn och föräldrar. Alla har varit positiva och velat fortsätta med besöken.
– Det är ofta väldigt uppskattat. Något som barnen ser fram emot och något som händer bara för barnets skull. Och det är inte förenat med något jobbigt, som nålstick till exempel, utan det blir ofta avslappnat och glädjefyllt.
Studier visar sociala tjänstehundars positiva inverkan
Sociala tjänstehundars positiva inverkan har visats i olika studier. En svensk studie från 2020 visar bland annat att hundarna kan minska smärta och ångest, och få patienter att känna sig mer bekväma med olika omvårdnadsprocedurer. Andra studier har visat att hundar kan lindra psykosocialt lidande.
Skapar trygghetskänsla
Att få träffa en av vårdhundarna är ett erbjudande och något som patienterna själva väljer. Johanna Mårtensson har märkt att hundarna har stor betydelse för äldre barn och ungdomar som på grund av sin sjukdom tappat olika funktioner.
– Jag har träffat barn som tappat talet och uttryckt att det var så skönt att öva på att prata med hundarna. Att slippa sitta framför en människa och försöka forma orden utan att det kommer något ljud, det känns pinsamt. Men med hunden blir det annorlunda. Hunden dömer inte och det känns tryggt, säger hon.
Ett år lång utbildning
Austin och Morris är kopplade direkt till Johanna Mårtensson tjänst, och de träffar patienter från hela södra sjukvårdsregionen. De har båda genomgått en nästan ett år lång utbildning för att bli sociala tjänstehundar, och de övar även i vardagen tillsammans med Johanna som också är deras matte.
– Utbildningen var lärorik även för mig. Det är viktigt att förstå och känna hunden, att bli ett team och lita på varandra. Vi tillbringar mycket tid tillsammans, med både jobb och träning. Men vi gillar också att ligga i soffan och ta det lugnt tillsammans.
Fakta
- Austin och Morris är labradoodles och utbildade sociala tjänstehundar.
- Inför ett arbetspass duschar de med ett specialschampo för att bli rena och för att allergenerna (ämnen som kan orsaka allergisk reaktion, och som labradoodles redan innan tvättning har mycket lite av) ska lägga sig.
- Hundarna går in till behandlingsrummet på barnsjukhuset genom en egen separat ytterdörr.
- Alla leksaker och spel som används spritas noga inför varje ny patient.