Styrkelyftet – programmet som får läkare att stanna

Christian Frantz, chef för område AT ST på Skånes universitetssjukhus och Åsa Andersson, koordinator för Styrkelyftet.
Hittills har 800 läkare gått Styrkelyftet – ett specialdesignat utvecklings- och ledarskapsprogram för blivande specialistläkare på Skånes universitetssjukhus. Målsättningen är bland annat att bygga stabila nätverk som stöttar läkaren i tuffa perioder. Programmet har funnits i 25 år och söktrycket är högt.

– Utan Styrkelyftet hade jag nog inte vågat satsa på en ledarkarriär. Programmet har hjälp mig att utveckla min ledarskapskompetens och gav mig ett bra nätverk på sjukhuset som jag fortfarande har stor nytta av, berättar Stefanie Diemer, sektionschef för ST-läkare inom barnmedicin.

Styrkelyftet är en frivillig utbildning i samband med att läkaren väljer specialiseringstjänstgöring. Under fyra terminer erbjuds ett antal kurser bland annat inom kommunikation, ledarskap, etik och svåra samtal. Här samlas ST-läkare inom ett femtiotal olika specialiteter ­– allt från blivande neurokirurger till gynekologer. 

Bygga nätverk

– Det är ett sätt att bygga nätverk och skapa trygga grupper. När man känner varandra väl i en grupp är det lättare att diskutera och få ut mer av kursen, konstaterar Åsa Andersson, koordinator för Styrkelyftet.

Stefanie Diemer håller med. Hon kommer ursprungligen från Tyskland där hon utbildade sig till läkare. Efter ett par år på Skånes universitetssjukhus fick hon tips om Styrkelyftet som hon blev antagen till 2015.

– Att få ett stort kontaktnät lockade mig extra mycket. Jag kommer från ett annat land, hade inte pluggat i Sverige och kände ingen utanför barnsjukvården där jag jobbar.