Prisad forskning visar positiva resultat för kortare strålbehandling vid prostatacancer

Astrid Persson har lett studien om effekterna av strålbehandling vid prostatacancer.
Prostatacancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige. En studie ledd av Astrid Persson, ST-läkare vid Skånes universitetssjukhus, kunde med hjälp av sjukvårdsregister bekräfta att en kort och intensiv strålbehandling på lång sikt är lika säker för patienterna som en längre behandling.

I sin forskning har Astrid Persson utgått från en skandinavisk studie om prostatacancer, där 1 200 patienter ingick och fick botande strålbehandling mellan 2005 och 2015. I den studien jämförde forskarna den strålbehandling som varit standard – åtta veckors behandling med lägre stråldos per behandlingstillfälle – med två och en halv veckas behandling med högre dos per tillfälle.  
 
Resultaten från den studien, som kom 2019, visade att patienterna som fick den kortare, intensiva behandlingen inte hade fler långtidsbiverkningar eller högre risk för återinsjuknande än de som fick den längre behandlingen. Sedan dess har den kortare behandlingen införts inom sjukvården och ges idag till många patienter med prostatacancer. Patienterna i studien har nu följts under ytterligare fem år. 

Svenska register

– Vi ville genom svenska register bland annat se om patienterna som fått de olika behandlingarna haft olika behov av sjukvård, nu tio år efter behandlingen, säger Astrid Persson, ST-läkare inom onkologi vid Skånes universitetssjukhus och doktorand vid Lunds universitet. 

Hon har analyserat de långsiktiga resultaten för både gruppen som fått den korta behandlingen och den som fått den längre. Resultaten var likvärdiga, med liknande utfall i exempelvis sjukhusinläggningar. 

– Det är viktigt att kunna visa att behandlingen fortfarande är säker. 
Tidigare i år presenterade Astrid Persson sin forskning på den internationella strålbehandlingskonferensen Estro (European Society for Radiotherapy and Oncology). I samband med det fick hon priset ”Young Researcher Award” av tidskriften Clinical and Translational Radiation Oncology (ctRO). 

ESTRO - About ESTRO

Metoder har utvecklats

Nästa steg i forskningen är att undersöka hur det gått för patienter som fått den korta, intensiva strålbehandlingen på Skånes universitetssjukhus efter studien. 
 
– Behandlingsmetoderna inom strålbehandling har utvecklats mycket sedan studien genomfördes, så det ska bli intressant att se om det påverkat resultaten. 

Mer om Astrid Perssons forskning (texten är på engelska):

ESTRO 2024 - Abstract Book