Magnetmodellen ger resultat: färre vårdkomplikationer och nöjdare medarbetare

Skånes universitetssjukhus har infört magnetmodellen, en organisationsmodell som bygger på samverkan, delaktighet och professionell utveckling.
En slutrapport från projektet magnetmodellen på Skånes universitetssjukhus visar förbättringar i både vård och arbetsmiljö. Under två år har sjukhuset infört magnetmodellen – en evidensbaserad organisationsmodell som bygger på samverkan, delaktighet och professionell utveckling. Resultatet: färre vårdrelaterade komplikationer och ökad medarbetarnöjdhet på de enheter som ingått i projektet.

Även om projektet nu är avslutat fortsätter arbetet med att införa magnetmodellen på sjukhuset. Sjukhusets politiska styrelse har beslutat om fortsatt strukturerat införande av magnetmodellen som organisationsmodell för strategisk omvårdnadsutveckling.

Säkrare och mer evidensbaserad vård

2022 påbörjades projektet på Skånes universitetssjukhus med att testa den så kallade magnetmodellen. Modellen fokuserar på att skapa goda omvårdnadsresultat som bygger på forskning och evidens för att uppnå säkrare vård och nöjdare patienter.  

Syftet var att skapa förutsättningar för omvårdnad av högsta kvalitet, nöjda och delaktiga patienter, en god arbetsmiljö samt tydlig och prioriterad professionsutveckling för sjuksköterskor och andra yrkeskategorier.  
18 enheter på sjukhuset deltog i projektet. De tog fram prioriterade förbättringsområden och med hjälp av vårdutvecklare erbjöds verksamheterna stöd med bland annat utbildning, regelbundna kvalitetsmätningar och stöd i förändringsprocessen.  

Fokus på mätning av vårdkvalitet och arbetsmiljö 

Magnetavdelningarna har regelbundet följt upp omvårdnadskvalitet, patienternas upplevelse av delaktighet samt medarbetarnas upplevelse av bland annat organisation, ledarskap, arbetsbelastning, patientsäkerhet och omvårdnadskvalitet.  

 – Den största förbättringen är att vi nu mäter allt vi gör. Hur patienten upplever sin vård hos oss och även kvaliteten på omvårdnaden. Det gjorde vi inte i samma utsträckning tidigare, säger Busan Ljungberg, specialistsjuksköterska och delprojektledare för magnetmodellen på thoraxavdelningen på Skånes universitetssjukhus.