Årets yngre klinisk forskare: Hon vill sätta förlossnings- och mödrahälsovården högst på agendan
Mehreen Zaigham, specialistläkare inom obstetrik och gynekologi vid Skånes universitetssjukhus och docent vid Lunds universitet, började sin forskarkarriär med främsta fokus på kvinnans hälsa under graviditeten och förlossning, och hur barnet mår efter förlossning och senare i livet.
Men efterhand har Mehreen Zaighams forskning tagit ett mer globalt perspektiv. Nu fokuserar hon på hur förlossnings- och mödrahälsovården kan bli bättre i framför allt låginkomstländer.
– Det är så stora kontraster i den internationella förlossnings- och mödrahälsovården. I Sverige har vi tillgång till alla tänkbara resurser för att göra graviditeten och förlossningen så säker som möjligt. Men på andra håll i världen är det fortfarande förenat med livsfara att bli gravid och att föda barn. Jag vill göra vad jag kan för att överbrygga den klyftan.
Studie i Pakistan
Nyligen ledde hon ett forskningsprojekt i Pakistan, där trådlös teknologi användes för att övervaka patienter som genomgått kejsarsnitt. Tekniken – i form av en smartklocka – mätte patientens vitalparametrar, till exempel blodtryck och puls, och skickade sedan uppgifterna till en app som läkarna hade tillgång till. Det gjorde att sjukvårdspersonalen själva inte behövde kontrollera vitalparametrarna utan kunde använda sin tid åt annat.
– Vi analyserar resultaten just nu. Så här långt tyder det på att den trådlösa teknologin övervakade patienterna bättre än det traditionella övervakningssättet. Det skulle kunna innebära att den här tekniken kan hjälpa till att frigöra resurser i en pressad mödravård.
Internationellt forskningsprojekt
Mehreen Zaigham ingår också i ett internationellt forskningsprojekt som undersöker kvinnors upplevelse av förlossnings- och neonatalvården i 30 länder under och efter covid-19-pandemin. Syftet med projektet, som kallas IMAgiNE Euro, är att ta fram ett index över vården i de olika länderna för att kunna jämföra hur de står sig mot varandra.
– Det är avgörande att vi fokuserar på mödrars och barns hälsa, särskilt nu när globala utmaningar som pandemier, klimatförändringar och konflikter gör att frågan riskerar att hamna i skymundan. Jag menar att den borde vara överst på agendan eftersom det är just barn och kvinnor som ofta drabbas hårdast av krig och katastrofer, säger Mehreen Zaigham.
Motiveringen till att hon nu tilldelas Skånes universitetssjukhus och Medicinska fakultetens pris till årets yngre framgångsrik klinisk forskare i Region Skåne lyder:
"För bred forskning av hög kvalitet inom förlossningsvård med klinisk relevans för människor i hela världen. "
Fakta: IMAgiNE Euro
- Studien är en webbaserad undersökning om beredskap, kvalitet och motståndskraft inom förlossnings- och neonatalvården under och efter covid-19-pandemin i länder som ingår i Världshälsoorganisationens, WHO, upptagningsområde.
- Forskningsprojektet söker kvinnor som fött barn år 2020 eller senare. Här kan du delta i studien: IMAgiNE EURO (Improving MAternal Newborn carE In the EURO Region)
Fakta: Förlossnings- och mödrahälsovård i världen
- Idag dör närmare 800 kvinnor varje dag kopplat till graviditet eller förlossning. Både barnadödligheten och mödradödligheten i världen har dock sjunkit under de senaste decennierna.
- Fler än hälften av kvinnorna i låginkomstländer föder sitt barn utan assistans från utbildad sjukvårdspersonal.
- 75 procent av mödradödligheten orsakas av blödningar, infektioner, för högt blodtryck eller komplikationer till följd av farliga aborter.
Källa: Unicef