Forskningen på Skånes universitetssjukhus
Forskning inom olika specialistområden
Vi bedriver omfattande forskning inom våra specialistområden för att kunna erbjuda vård av god kvalitet, både idag och i framtiden. Vi har samlat alla våra specialistområden på sidan nedan där du också kan läsa om forskning inom respektive specialistområde.
Det här jobbar vi med på Skånes universitetssjukhus
Satsningar inom klinisk forskning
Skånes universitetssjukhus har flera pågående satsningar inom klinisk forskning. Här kan du läsa om några av projekten.
ATMP-centrum
Läkemedel för avancerad terapi kallas för ATMP (Advanced Therapy Medicinal Product) och är biologiska läkemedel som baseras på celler, gener eller vävnader. Dessa läkemedel har potential att behandla och vissa fall bota flera ärftliga, kroniska och dödliga sjukdomar som muskeldystrofier, Parkinsons sjukdom och cancer.
ATMP-centrum finns på Skånes universitetssjukhus sedan 2021 och är en väg in för industri, akademi och prövare för stöd, både vid införande av ATMP i kliniska prövningar och marknadsgodkända ATMP.
Syftet med centret är att skapa kompetens- och infrastrukturmässiga förutsättningar för företag och akademiska grupper, att genomföra högkvalitativ klinisk forskning och underlätta utveckling av nya ATMP samt utveckla processer för enklare och snabbare implementering av avancerade läkemedelsterapier i sjukvården. Inom ATMP-centrum finns även renrumslokaler för utveckling, tillverkning och apoteksberedning av avancerade läkemedel.
Vid Skånes Universitetssjukhus (Sus) pågår behandlingar med ATMP inom flera diagnostiska områden, både kliniska prövningar och behandlingar med marknadsgodkända ATMP. Behandling med CAR-T-celler för lymfom och myelom genomförs på Sus inom Lunds JACIE-ackrediterade transplantationsverksamhet och flera kliniska prövningar med cell- och genterapier pågår på olika kliniker i både Lund och Malmö.
Mer information på webbplatsen Kliniska Studier Sverige
ATMP-centrum (kliniskastudier.se)
Precisionsmedicinsk Centrum Syd - ett unikt initiativ till ett skånskt kompetenscentrum
Lunds universitet har tillsammans med Region Skåne kommit överens om att inrätta ett ”Precisionsmedicinskt Centrum Syd” som kommer att invigas under hösten 2024. När man utvecklat en teknik att kartlägga hela arvsmassan (Helgenomsekvensering) till en rimlig kostnad öppnades visioner att man skulle kunna anpassa vården efter individen, så kallad genomisk medicin. Precisionsmedicinskt Centrum Syd satsar på en mycket vidare modell till att leverera individualiserad terapi. För att kunna leverera den bästa precisionsmedicinen, inom ett fält där utvecklingstakten är mycket hög, krävs en utvecklingsstruktur som ser till att man har den allra senaste inom de olika kompetensplattformarna.
Kompetensen organiseras i noder:
- Genomisk medicin (som ovan)
- ATMP (Advanced Therapy and Medicinal Products; de nya terapierna med cell-, gen-, och vävnadsterapi)
- Individualisering av hälsoråd
- Stordata och AI
- Nya indikationer för redan godkända läkemedel
- Etiska, legala och sociala effekter (ELSI)
- Hälsoekonomi (nya modeller av hälsoekonomisk och utvärdering samt nya prismodeller som kan motivera införandet av de nya terapierna)
Dessa olika kompetenser sprids över olika terapigrupper som exempelvis cancer, sällsynta sjukdomar som fungerar för forum för problemformulering och problemlösning för behandling av aktuella patienter.
Nationella strategiska forskningsområden
Regeringen beslutade 2009 om en satsning på sju strategiska forskningsområden. Beslutet var ett led i att skapa världsledande forskning och kom på rekommendation av Vetenskapsrådet, Fas, Formas, Vinnova och Energimyndigheten.
Fyra av dessa områden koordineras av forskare vid Medicinska fakulteten på Lunds universitet och arbetet pågår fortfarande:
Befolkningsstudier
I Sverige har vi goda förutsättningar för att genomföra stora befolkningsstudier, tack vare systemet med personnummer i kombination med Sveriges många register (födelseregistret, patientregistret, öppenvårdsregistret, dödsorsaksregistret, tandvårdsregistret, förskrivningsregistret, cancerregistret, medicinska kvalitetsregister med flera). Dessa underlättar för uppföljning av studiedeltagare. På Skånes universitetssjukhus medverkar vi i flera stora befolkningsstudier.
- BIG3 är ett skånskt forskningsprojekt. Namnet BIG3 syftar på tre av våra folksjukdomar: kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL), kardiovaskulära sjukdomar och lungcancer.
- GÅS – Gott åldrande i Skåne är en studie som söker mer kunskap och förståelse för vad som påverkar äldres hälsotillstånd. Andelen äldre ökar i samhället vilket medför större behov av vård och omsorg. Detta ställer också krav på att vi förstår vilka faktorer som påverkar hälsan hos äldre.
- Scapis – Swedish Cardio Pulmonary Bio Image Study är en studie som syftar till att identifiera tidiga markörer för sjukdom inom hjärta, kärl och lungor. Målet är att kunna förutsäga vilka som riskerar att drabbas av till exempel stroke och hjärtinfarkt och behandla dem innan sjukdom uppstår. Totalt omfattar studien 30 000 personer i Sverige. Sex universitet och universitetssjukhus leder och driver Scapis i nära samarbete med Hjärt-Lungfonden, som är studiens huvudfinansiär.
- Teddy-studien – The Environmental Determinants of Diabetes in the Young är ett internationellt forskningsprojekt som försöker ta reda på vad som gör att barn får typ 1-diabetes. Studien genomförs i Sverige, Finland, USA och Tyskland. Totalt har 8 667 barn gått med i studien varav 30 procent i Skåne (upptagningsområde i Sverige). Teddy-studien startade år 2004 och ska pågå till år 2025. Huvudfinansiär är National Institutes of Health, USA (NIH).
Forskningsmiljöer
Tillsammans med Lunds universitet och Malmö universitet satsar Skånes universitetssjukhus på att ge bästa möjliga förutsättningar för forskning och utbildning. Vi har toppmoderna utbildningslokaler, bibliotek, forskningslaboratorier och -anläggningar samt patientmottagningar i kombination med generösa ytor, café och restauranger i både Malmö och Lund:
- Clinical Research Centre (CRC)(Malmö)
- Biomedicinsk centrum (BMC)(Lund)
- Forum Medicum (Lund)
- Medicon Village (Lund)
- Wallenberg centrum för molekylär medicinsk forskning (WCMM) (Lund)
- Max IV (lu.se)
- ESS (lu.se)
Här arbetar forskare, studenter och vårdpersonal sida vid sida. Frågeställningar och erfarenheter från möten med patienter förs in till laboratoriet. Forskningsresultat förs sedan tillbaka till våra patienter i form av nya förbättrade metoder för diagnostik och behandling, nya läkemedel och ny teknik.
EU-projekt
Skånes universitetssjukhus och Region Skåne bedriver och är involverade i åtskilliga internationella forskningsprojekt. Det är en naturlig och viktig del av den kliniska medicinska forskningen. En av de större finansiärerna i Europa är EU. Skånes universitetssjukhus är delaktigt i ett trettiotal EU-projekt.
Några pågående EU-projekt där vi är involverade:
- Bron – lungor för livet - Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak (interreg-oks.eu)
Ett interregionalt projekt som strävar efter att öka antalet lungor som kan användas för transplantation. Detta genom att utveckla nya avancerade terapiläkemedel och etablera en anläggning för att reparera lungor.
Mer info även i nyhet från Skånes universitetssjukhus:
Nytt samarbete ska rädda fler lungor till transplantation (mynewsdesk.com) - Carematrix PCP
Ett projekt utformat för att utmana hälsomarknaden att utveckla innovativ teknologi för människor med multisjuklighet (PMM). -
CHIP-AML22 - European Commission (europa.eu)
Ett EU-finansierat projekt som samordnas av Skånes universitetssjukhus och som har målet att alla barn i Europa med sjukdomen akut myeloisk leukemi ska få tillgång till likvärdig behandling.Mer mer även på Skånes universitetssjukhus engelska webbplats:
Childhood International Protocol – Acute Myeloid Leukaemia 2022 - HEDIMED-projektet
Ett projekt som strävar efter att identifiera sjukdomsmekanismer och miljöfaktorer för typ 1-diabetes, celiaki, astma och allergier. - CAIDX-projektet
Ett projekt som syftar till att hjälpa sjukvården att integrera användandet av artificiell intelligens (AI) och andra datadrivna verktyg i det dagliga arbetet. - SmartClinic - Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak (interreg-oks.eu
)
Ett projekt som syftar till att utveckla en generisk modell för digitaliserad behandling av patienter med kronisk sjukdom. - Öre-sund - Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak
Ett projekt som jobbar för mer precisa utredningar, behandlingar och rehabilitering av personer som är drabbade av balans- och hörselproblem på grund av störningar i innerörat.
Forskning i siffror
Hur många forskare är knutna till Skånes universitetssjukhus – och hur mycket medel används till forskningsprojekt? Här hittar du siffror om forskningen som bedrivs vid sjukhuset. Uppgifterna är framtagna av enheterna Forskningsekonomi och HTA Syd vid Skånes universitetssjukhus.