Muskelbiopsi

Under en muskelbiopsi undersöker man vävnaden i musklerna. Genom ett litet snitt i huden tar läkaren små vävnadsprover. Undersökningen är viktig för att kunna ställa rätt diagnos vid vissa muskelsjukdomar.

Undersökningen tar ungefär 30 minuter.

Om du tar blodförtunnande medicin, till exempel Waran, så måste dosen justeras inför undersökningen för att minska risken för blödning. Kontakta därför din AK-mottagning några dagar före undersökningen.

Annars behöver du inte förbereda dig på något speciellt sätt.

Proverna tas oftast från en muskel i benet. Först får du lokalbedövning, av samma typ som används av tandläkare. Sedan gör läkaren ett litet snitt i huden och sticker in en smal tång för att knipsa loss små bitar av muskeln som ska undersökas.

I de allra flesta fall kan hudsnittet tejpas ihop, men om muskeln som undersöks är starkt förtvinad kan läkaren behöva göra ett längre snitt som måste sys.

Du kan bli öm och få värk i muskeln som har undersökts. För att minska risken för detta bör du undvika att belasta muskeln för hårt i några dagar.

Tejpen över hudsnittet ska sitta kvar i sex till sju dagar innan du drar bort den. Om tejpen lossnar tidigare kan snittet bli infekterat och lämna ett ärr, så du bör undvika att blöta ner tejpen när du till exempel duschar. Om du har blivit sydd så tas stygnen bort efter en vecka, oftast på en vårdcentral.

Muskelproverna undersöks mikroskopiskt i laboratorium. Du får resultaten av den läkare som remitterade dig till undersökningen.

Vad är problemet med sidan?

Vad är problemet med sidan?


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter