Muskelbiopsi

Muskelbiopsi är en metod för att undersöka vävnaden i musklerna. Med en tång genom ett litet snitt i huden tar läkaren små vävnadsprover, som undersöks i mikroskop. Undersökningen är viktig för att kunna ställa rätt diagnos vid vissa muskelsjukdomar.

Hur lång tid tar det?

Undersökningen tar ungefär 30 minuter.

Före

Om du tar blodförtunnande medicin, till exempel Waran, så måste dosen justeras inför undersökningen för att minska risken för blödning. Kontakta därför din AK-mottagning några dagar före undersökningen.

Annars behöver du inte förbereda dig på något speciellt sätt.

Under

Proverna tas oftast från en muskel i benet. Först får du lokalbedövning, av samma typ som används av tandläkare. Sedan gör läkaren ett litet snitt i huden och sticker in en smal tång för att knipsa loss små bitar av muskeln som ska undersökas.

I de allra flesta fall kan hudsnittet tejpas ihop, men om muskeln som undersöks är starkt förtvinad kan läkaren behöva göra ett längre snitt som måste sys.

Efter

Du kan bli öm och få värk i muskeln som har undersökts. För att minska risken för detta bör du undvika att belasta muskeln för hårt i några dagar.

Tejpen över hudsnittet ska sitta kvar i sex till sju dagar innan du drar bort den. Om tejpen lossnar tidigare kan snittet bli infekterat och lämna ett ärr, så du bör undvika att blöta ner tejpen när du till exempel duschar. Om du har blivit sydd så tas stygnen bort efter en vecka, oftast på en vårdcentral.

Muskelproverna undersöks mikroskopiskt i laboratorium. Du får resultaten av den läkare som remitterade dig till undersökningen.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.