Mat och cancer – forskning, rekommendationer och myter (film)
Hur lång tid tar det?
Filmen är 38 minuter lång och är indelad i sex kapitel.
- Inledning
- Vetenskap och forskning kring mat och cancer
- Kostrekommendationer vid cancer
- Tio råd för att förebygga cancer
- Frågor och myter om mat och cancer
- Avslutning
Filmen Mat och cancer, forskning, rekommendationer och myter
Praktiska tips
Utöver informationen i filmen följer här några praktiska tips för hur du med cancer rekommenderas att äta.
Vilken tallriksmodell passar mig?
Vilka kostråd du ska följa beror på din aptit och hur din vikt påverkats av din sjukdom och behandling.
- Om du kan äta ungefär som vanligt och är stabil i din vikt rekommenderas du hålla dig till den klassiska tallriksmodellen där grönsaksdelen är lika stor som delen med de kolhydratrika livsmedlen som potatis, pasta, ris eller gryn. Välj gärna fullkornsvarianter.
- Om du har minskad aptit och går ner i vikt rekommenderas du äta mindre grönsaker och kolhydratrika livsmedel för att orka äta tillräckligt med proteinrika livsmedel. För att den mindre portionen ska ge dig tillräckligt med energi behövs ofta extra sås eller att du tillsätter lite extra olja eller tar en klick smör på maten. Du kan också behöva energirik dryck som exempelvis mjölk eller juice istället för vatten som måltidsdryck.
- Om du har god aptit och ökar i vikt rekommenderas du att öka andelen grönsaker på tallriken och minska intaget av kolhydratrika livsmedel för att minska energiintaget. Behåll en lika stor andel proteinrika livsmedel på tallriken som tidigare.
Bildkälla: livsmedelsverket.se
Exempel på bra proteinkällor
Från djurriket:
- Fågel – kyckling, kalkon, anka
- Fisk – färsk, fryst, konserverad, inlagd
- Mejeriprodukter och ägg – ost, keso, kvarg, fil, yoghurt, mjölk
- Rött kött (350-500g/vecka) – nöt, fläsk, lamm, vilt
Från växtriket:
- Nötter & mandel – ät hela eller mixade till nötsmör
- Frön – pumpafrön, solroskärnor, hampafrön, sesamfrö, tahini
- Baljväxter och tofu – Variera mera! Mixa till röror som hummus eller marinera, rosta, ha i soppor, grytor eller smoothies.
- Olika köttsubstitut – färs/andra produkter gjorda av till exempel sojaprotein, ärtprotein, Quorn
Visste du att 1 msk jordnötssmör innehåller lika mycket protein som ½ ägg , 1 dl mjölk eller 1-2 skivor ost?
Så här kan du i få i dig 90 gram protein på en dag:
Frukost:
- 1 portion havregrynsgröt
- 1 msk solrosfrö
- 1 dl mjölk
- ½ äpple
- 1 skiva knäckebröd
- 1 kokt ägg
Mellanmål 1:
- 1 dl cottage cheese
- 1 dl jordgubbar
- 1 msk pumpafrö
Lunch:
- Kokt pasta
- 75 g lax
- 1 dl gröna ärter, mixas med 2 msk crème fraiche och örter
Mellanmål 2:
- ½ dl mandel
- ½ dl torkade aprikoser
Middag:
- Ugnsrostad potatis och rotfrukter
- 75 g kycklingfilé eller 75 g fetaost och 1 dl hummus
Menyn ger även hela dagsbehovet av fibrer, samt de flesta vitaminer och mineraler.