Vi bygger nytt för vården i Malmö
De verksamheter som flyttade in i maj 2024 är: mottagningarna för ortopedi och neurologi, två ortopediavdelningar, geriatrikavdelningen, njur- och transplantationsavdelningen samt Intensivvårdsavdelningen. Hösten 2025 sker inflyttning i vårdbyggnadens andra huskropp.
Kort om vårdbyggnaden
- Började byggas år 2018 - Första inflytt 2024
- 10 vårdavdelningar med 244 enkelrum - 22 av dem är anpassade för intermediärvård
- 23 operationssalar med 12 uppdukningsrum och 46 postoperativa platser
- Intensivvårdsavdelning med 14 platser för vuxna och barn
- Ankomstavdelning för planerade operationer
- Centralt placerad sterilteknisk enhet som rengör, desinficerar och steriliserar instrument
- Mottagning med dagvård
- Administrativa lokaler
- Publika miljöer (apotek, kiosk, café med mera)
- Omklädningsrum och cykelgarage
Stora delar av sjukhusområdet i Malmö har moderniserats
Projektet har inte bara byggt den nya vårdbyggnaden. Det har också omfattat en servicebyggnad med nytt laboratorium och logistikcentral, ett nytt bårhus, utbyggt rörpostsystem, teknisk infrastruktur och kulvertar med självkörande truckar.
Målet är att bygga lokaler och kringservice som ger vårdpersonalen förutsättningar att ge bästa möjliga vård nu och en bra bit in i framtiden. Både personal och patienter har varit med redan på ritningsstadiet.
I den nya vårdbyggnaden finns bara enkelrum
I den nya vårdbyggnaden finns det bara enkelrum. Med enkelrum blir det lättare att undvika smittspridning. Det blir också lättare för dig som patient att delta i din vård. Enkelrum gör också att du slipper bli störd av andra patienter. Dessutom kan närstående komma på besök när de vill och till och med sova över i vårdrummet.
Patientsäkerheten i fokus
I byggprojektet har varje vägval vägts mot vilken effekt det har på vårdverksamheten, där patientsäkerheten har vägt tyngst. Till exempel kan placeringen av en säng eller en dörr påverka personalens möjlighet att titta till patienter och också patientens möjlighet till kontakt. Ledstänger på väggen mellan säng och toalett gör att risken för fall minskar.
Titta in på nya sjukhuset i Malmö
VR – virtual reality – är ett av verktygen som använts i planeringen. De olika rummen har också byggts upp som modeller i verklig skala. I filmen ser du exempel på hur VR har använts för att se till att lokalerna kommer att fungera för de inflyttande verksamheterna.