Supermagnetkamera i Lund firar 10 år – ännu vassare efter uppgradering
2014 lyftes den 40 ton tunga magnetkameran med en styrka på 7 Tesla (7T) in genom taket på tillbyggnaden på Skånes universitetssjukhus i Lund. 7T MR-kameran som är en del av Lund Bioimaging Centre (LBIC) på Lunds universitet och drivs av Skånes universitetssjukhus, var den första maskinen av det här slaget i världen att få användas för att ställa kliniska diagnoser.
Ovärderliga bidrag till forskning
Det unika med supermagnetkameran är att den har en signalstyrka på 7 Tesla (den mätenhet som används för att beskriva magnetens styrka). Magnetkameror (MR) som används i vården har en styrka på 1,5 eller 3 Tesla, men starkare magnetfält ger mer högupplösta bilder. Sedan 7 Tesla-kameran togs i bruk för tio år sedan har den gett ovärderliga bidrag till forskning inom olika områden som i många fall utvecklat vården för olika patientgrupper.
– Forskningen handlar ofta om den kliniska nyttan med MR-tekniken och hälften av alla forskningsprojekt är kliniskt orienterade. Projekten handlar ofta om att förstå mer om olika sjukdomar och tillstånd för att sedan kunna utveckla träffsäkra behandlingar, säger Karin Markenroth Bloch, föreståndare på den nationella 7 Tesla MR-anläggningen.