Storsatsning för att få fler inom vården att forska

Satsningen gör att arbetsterapeut Ulrika Wijk och fysioterapeut Elisabeth Ekstrand kan forska och samtidigt arbeta kliniskt inom handkirurgin.
Region Skåne fortsätter sin satsning på att få fler vårdprofessioner än läkare att forska. Nu utlyses tio så kallade doktorandutrymmen, som ger medarbetare inom vården möjlighet att doktorera samtidigt som de fortsätter att arbeta kliniskt.

Förra året erbjöds fyraåriga forskningsutrymmen till ett femtiotal disputerade medarbetare inom andra vårdprofessioner än läkare. I år följs satsningen upp genom att erbjuda doktorandutrymmen till vårdmedarbetare i början av sin forskarkarriär. Totalt satsar Region Skåne 40 miljoner på att få fler vårdmedarbetare att forska. 

Utvecklar vården 

– Vi är den region i landet som satsat mest på att få fler yrkeskategorier än läkare att forska. Vi gör den här unika satsningen både för att utveckla vården och för att fler ska se en framtida karriär inom vården. Hittills är vi mycket nöjda med resultatet som visar att intresset för att forska är stort, säger Jesper Petersson, forskningschef på Region Skåne. 

Syftet i år är att öka antalet disputerade medarbetare inom samtliga vårdprofessioner. Doktorandutrymmet innebär att medarbetare under fyra år kan kombinera sitt arbete inom sjukvården med att doktorera.  

Gynnar patienter 

– Erbjudandet skapar karriärvägar som inte fanns när jag doktorerade för några år sedan och visar att Region Skåne verkligen vill satsa på alla yrkesgrupper. Genom att fler vårdprofessioner kan utvecklas får vi forskning ur flera olika perspektiv. Ytterst gagnar det här såklart våra patienter, säger David Sparv, chefsjuksköterska på Skånes universitetssjukhus. 

För att utvecklas till en självständig forskare fick han själv stöd och hjälp av David Erlinge, överläkare inom kardiologi och professor vid Lunds universitet.  

Självklart beslut 

– Jag har varit handledare för två sjuksköterskor som båda varit väldigt välmotiverade, haft stor erfarenhet av vården och vana av att inkludera patienter i studier som är en viktig del av forskningen. Att de i grunden inte är läkare har inte haft någon betydelse för mig som handledare, säger David Erlinge.  

Arbetsterapeut Ulrika Wijk är doktor i medicinsk vetenskap och forskar om nervskador och handproteser. Fysioterapeut Elisabeth Ekstrand har nyligen blivit docent vid Lunds universitet och forskar vidare om bedömning och rehabilitering efter handledsskador. Båda arbetar inom handkirurgin på Skånes universitetssjukhus och har tack vare satsningen fått möjlighet att forska samtidigt som de fortsätter arbeta kliniskt. 
 
– Vi ser att kvaliteten på vården blir bättre när patienterna snabbt får nytta av vår forskning. Det gör oss också säkrare i det vi gör, samtidigt som vårt arbete blir mer spännande, säger Elisabeth Ekstrand. 

Fakta: Doktorandutrymmen 

  • Är en del av Region Skånes satsning på USVE-tjänster (universitetssjukvårdsenhetstjänsteutrymmen).
  • Riktar sig till akademiska vårdprofessioner och övriga för vården relevanta professioner som är kliniskt verksamma inom Region Skåne och som vill jobbar kvar i vården och samtidigt forska på halvtid.
  • Finansierar lön och sociala avgifter för tio doktorandutrymmen med motsvarande 40 procent av heltid under fyra år.  
  • Ansökan görs här: Min sida / Region Skåne USVE-doktorandutrymme