Samarbete mellan sjukhus och universitet ska göra avancerade läkemedel och behandlingar tillgängliga för fler patienter

Avancerade terapiläkemedel (på engelska Advanced Therapy Medicinal Products) är läkemedel som baseras på celler, vävnader eller gener. Med ATMP kan skador och sjukdomstillstånd behandlas på helt nya sätt och ge bättre möjligheter att lindra och, i successivt allt högre utsträckning, bota en lång rad svåra sjukdomar.
I Lund invigs nu en infrastruktur där Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus och Region Skåne ingår i ett nära samarbete för att främja utveckling och innovation inom ATMP-området.
– Nu tar vi ett stort steg framåt för att föra forskningen närmare användning i sjukvården. Tillsammans kan vi driva utvecklingen så att nya behandlingar fortare kommer till nytta för svårt sjuka patienter, säger Stefan Jovinge, chef för forskning, utveckling, utbildning och innovation (FoUUI) på Skånes universitetssjukhus.
– Glädjande att vi nu tillsammans förflyttar positionerna framåt. Med våra nya infrastrukturer på plats möjliggör vi en enklare övergång från forskningsresultat till behandling för patienten, säger Maria Björkqvist, dekan vid Medicinska fakulteten.
Sömlös process från idé till produkt
För att ta forskningsprojekten från labben till patienten krävs en robust och sammanhållen kedja av olika infrastrukturer, expertis och aktörer. I fallet med cell- och genterapier behöver både akademin, vården och industrin samverka parallellt under utvecklingsprocessen för att få behandlingar och läkemedel på plats.
Det första kugghjulet i tillverkningskedjan är Lunds universitets pre-GMP-anläggning där man arbetar med att omsätta forskningsprojekt och tidig utveckling av framtagandet av nya läkemedel och behandlingar.
– Pre-GMP-anläggningen vid Lunds universitet ska verka för att främja innovation och samarbete inom Lunds ATMP-mijlö. Vår anläggning kommer att erbjuda expertis, avancerad utrustning och processoptimering för att underlätta övergången från tidig utveckling till GMP-kompatibel tillverkning. Genom att minska tid och kostnader hjälper vi forskare att snabbare och effektivare leverera sina behandlingar till patienter, säger Anna Falk, föreståndare för LU-ATMP.
Nästa kugghjul i kedjan är Skånes universitetssjukhus ATMP-centrum, som är en väg in för industri och akademi vid förfrågningar om kliniska prövningar inom ATMP. Centrumet bistår också sjukvårdspersonal i införandet av marknadsgodkända terapiläkemedel i sjukvården. Läkemedlen kommer att förberedas i centrumets renrumsanläggning i Lund, innan de ges till patienterna.
– Cell- och genterapier skiljer sig från andra typer av läkemedel eftersom de kräver en annan typ av förvaring, oftast i låga temperaturer. Dessutom är tidsspannet från det att ett läkemedel är förberett tills det kan ges till patienten mycket kort och därför behöver vi göra det nära patienterna, på sjukhuset, säger Gisela Helenius, chef för ATMP-centrum på Skånes universitetssjukhus.
Gemensam invigning av samarbetet
Under invigningen onsdagen den 9 april ges en inblick i den senaste utvecklingen inom ATMP. Programmet innehåller föreläsningar med några av de främsta forskarna inom området, och deltagare får möjlighet att knyta kontakt med ledande experter, ta del av banbrytande innovationer och utforska nya samarbeten. Media är välkomna att delta.
Fakta Pre-GMP
- Många ATMP är sprungna ur den akademiska forskningen. För att underlätta övergången från upptäckt i forskarlaboratoriet till nya behandlingsterapier för patienterna, behöver tillverkningsprocessen translateras från forskningsrutiner till renrumsrutiner så att den medicinska produkten motsvarar så kallad Good Manufacturing Practice (GMP), god tillverkningssed.
- Denna translation genomförs vid en så kallad pre-GMP-facilitet vid Lunds universitet sedan sker själva tillverkningen av läkemedel som ska prövas i människa i Skånes universitetssjukhus ATMP-centrums renrumsanläggning.